ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
JABLANICA

FNA_139011.jpg

Zbog tehničkih razloga i manjih zastoja izazvanih pandemijom, rekonstrukcija porušenog mosta na Neretvi u Jablanici još uvijek nije završena, a prema najavama izvođača radova, sve bi moglo biti gotovo u lipnju.

Iz HP Investinga, koji izvodi radove, ističu kako se trenutno izvodi sanacija lijeve kose rešetke, a radi se pjeskarenje i antikorozivna zaštita.

- Što se tiče nove konstrukcije mosta ona je kompletna proizvedena u radionici i dopremljena na gradilište i sada bi uslijedila njena montaža na oslonce na lijevoj i desnoj obali. U međuvremenu smo izradili izvedbeni projekt koji je na reviziji. Ta revizija traje već par mjeseci i ja se nadam da bi uskoro trebali dobiti pozitivan izvještaj revidenta - naglasila je voditeljica radova, predstavnica firme HP Investing, Merima Kadrić Kovačević.

Kada se to dogodi, kaže voditeljica radova, krenut će se u montažu novog pješačkog mosta.

- Ukoliko bi to bilo uskoro, prema našim planovima radovi bi mogli biti gotovi u lipnju. Trebali bi čekati malo niži vodostaj pogodan za montažu i to je nekakav okvirni plan - naglasila je Kovačević.

Most koji se nalazi na lokalitetu Muzeja "Bitka za ranjenike" trebao je biti završen prije šest mjeseci a rok je, kaže voditeljica radova, probijen zbog nekih neusuglašenosti između glavnog izvedbenog projekta i revizije projekta "koja traje malo duže".

- Most je trebao biti gotov prije više od pola godine, a poteškoće s kojima smo se susreli uglavnom su tipa nekakvih nedostataka u projektnoj dokumentaciji koji se uvide tek u fazi izvođenja, od tipa izbora antikorozivne zaštite pa do načina oslanjanja mosta, a bez zvaničnog rješenja tih stvari ne može se dalje nastaviti - pojasnila je Kovačević.

Iz Općine Jablanica ranije su naveli kako je riječ o projektu koji je od strateškog interesa za ovu općinu, a posebno za razvoj turizma.

Projekt financira JP Elektroprivreda BiH, investitor je Općina Jablanica, a njegova vrijednost je 1.074 000 maraka.

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen - kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi, a otvoren je 12. studenog 1978. godine povodom obilježavanja 35-e godišnjice te bitke. Kompleks u Jablanici izgrađen je na mjestu gdje se dogodio ključni trenutak operacije, sudbonosni prelaz preko rijeke Neretve i spas ranjenika i bolesnika.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Povijesno područje – memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

FNA_139014.jpgFNA_139013.jpg

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17