Tulumbe su još jedan kolač koji je uvijek imao poseban okus kod naših baka. Bake su recepte prenijele i na mlađe generacije, te se ovaj kolač pravi i među mlađim generacijama.
Sastojci :
-500 grama brašna
- 400 mililitara vode
-150 mililitara ulja
-5 jaja
-žlica šećera
-žličica soli
-ulje za prženje
Sastojci za agdu :
-litar vode
-600 grama šećera
-pola limuna
Vodu, ulje , šećer i stol staviti da prokuha.Kada prokuha, ugasiti štednjak, dodati brašno i miješati kako bi smjesa dobila na gustoći. Ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi, dodavati jedno po jedno jaje i miješati dok se ne sjedini. Ne smije biti tragova jaja, a možda je najbolje miješati rukama.
Stavljati smjesu u kalup za tulumbe, i praviti željene oblike, manje ili veće. Ukoliko nemate kalup, možete improvizirati.
Peći u ulju na srednjoj temperaturi. Pržiti nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu žućkastu boju.
Sastojke za agdu staviti da se kuhaju, i kuhati dok šećer ne ukuha. Ostaviti agdu da se malo prohladi.
Kada sve tulumbe budu gotove, poredati ih u tepsiju, i preliti agdom.Kada upiju, spremne su za konzumiranje.
artinfo.ba