Pače je staro jelo bosanske kuhinje , orijentalnog porijekla. Mišljenja oko ovog jela su podijeljena, neki ga obožavaju, dok ga neki preziru. No, od davnina je nalazilo mjesto na trpezama, i to i kod muslimana, i kod katolika i kod pravoslavaca.Pače je vrsta hladetine.Negdje se naziva i pihtija.
Pače od teletine ili junetine poslužuje se toplo, dok se pače od svinjetine poslužuje hladno.
Sastojci :
- teleće nogice/svinjske nogice
-1kg teleće koljenice/svinjske koljenice
-2 grama bibera u zrnu
-peršin
-žličica soli
-2 glavice bijelog luka
-1 limun
Nogice i koljenica dobro se operu i stave na kuhanje. Dodaju se peršin, sol i biber. Kuha se 2-3 sata.
Kada se skuha , kosti se izvade iz vode, a kada se ohladi, odvaja se meso i koštana srž od kostiju. Odvojeno meso stavite u jednu posudu, dodajte vodu u kojoj su se kosti kuhale, i dodajte na vatru dok proključa.
Dakle, ako se radi od teletine i junetine služi se vruće, dok se pače od svinjetine služi hladno. Mogu se dodati limunov sok, bijeli luk i peršin, i također još neko povrće po želji. Ako se radi od svinjetine, mogu se dodati i svinjske uši i rep.
Pače se sigurno neće dopasti svima, ali svrstavaju ga u tradicionalnu kuhinju.
artinfo.ba