Hurmašice su zaljeveni kolač, koji je također nalazio svoje mjesto na trpezi naših baka. Bake su to prenijele i na mlađe naraštaje, a kolač je idealan i za brojnije obitelji, jer zbog zaljeva nije ih moguće previše pojesti.
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 šalice šećera
-2 šalice ulja
- brašna po potrebi
- pola praška za pecivo
za zaljev (agdu)
-9 šalica šećera
-11 šalica vode
-1 limun
Jaja se umute sa šećerom i uljem. Postepeno se dodaje brašno i prašak za pecivo. Treba se dobiti masa srednje tvrdoće. Od tijesta se oblikuju kuglice veličine oraha, pa se potom spljošte, razvuku, i pritisnu na ribež (najsitnije rupice). Slažu se u suhu tepsiju, nepodmazanu.Peku se na temperaturi od 200 do 220 stupnjeva dok ne porumene.
U drugoj posudi zamutiti agdu. Šećer preliti vodom i dobro izmiješati, dok se skroz ne istopi. Dodati malo soka limuna, a možete i dodati koju tanku šnitu limuna.
Vruće hurmašice preliti agdom u tepsiji, poklopiti i čekati da upiju.
Naravno, ima više recepata, a za ovaj smatramo da je najjednostavnij. Hurmašicama ćete sigurno obradovati ukućane, naročito one starije.
artinfo.ba