ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Postupati dostojanstveno

vatikan

Vatikan je u ponedjeljak poručio da Katolička crkva ne može dati svoj blagoslov istospolnim zajednicama jer Bog "ne može blagosloviti grijeh".

Vatikanski ured za pravojerje, Kongregacija za nauk vjere, objavio je u ponedjeljak službeni odgovor na pitanje može li katoličko svećenstvo blagosloviti istospolne zajednice.

Odgovor, sadržan u objašnjenju na dvije stranice,objavljenom na sedam jezika i odobrenom od pape Franje, bio je negativan, javlja AP.

U dekretu je naznačeno da postoji razlika između crkvene dobrodošlice i davanja blagoslova homoseksualnim osobama, što podržava, i davanja blagoslova njihovima zajednicama, jer se svako takvo sakramentalno priznanje tumači u jednakosti s brakom.

Vatikan smatra da se s homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i s poštovanjem, ali da je homoseksualni seks "suštinski poremećen". Katoličko učenje drži da je brak, cjeloživotna zajednica muškarca i žene, dio Božjeg plana i namijenjen je stvaranju novog života.

Budući da istospolne zajednice nisu dio tog plana, crkva ih ne može blagosloviti, navodi se u dokumentu.

Bog "ne može dati blagoslov grijehu: on može dati blagoslov grešnom čovjeku, tako da taj čovjek može prepoznati da je dio njegovog plana ljubav i da može mu dopustiti da se promijeni", navodi se.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17