× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Starinski kolač

starinske-karamel-oblatne.jpg

 

Oblatna je oduvijek nalazila mjesto u srcima ljubitelja slastica. Često se pravila za Božić. Oblatna se pravi i dan-danas, i dosta ljudi ju obožava. Mnoštvo je varijanti, a mi donosimo lagani recept za oblatnu, onaj starinski.

SASTOJCI : 

-pakiranje oblatne

-1.5 litara mlijeka

-1 kg šećera

 

Mlijeko i šećer staviti u veći lonac, jer će se mlijeko podignuti kad zakipi. Ostaviti da zakipi, potom smanjiti temperaturu i ostaviti da krčka oko dva sata. Povremeno promiješati žlicom i provjeravati gustoću. Nakon otprilike dva sata mlijeko će dobiti karamel-boju, a kada kapnete kap na hladnu površinu zgusnut će se. To je znak da je fil spreman. Ne treba biti pretjerano gust. 

Dok se malo prohladi, krenuti sa slaganjem. Na podlogu stavite list oblatne, preko njega namažete fil, potom opet stavite list oblatne. Ponavljate postupak dok ne potrošite fil i sve listove. Kada završite, pritisnuti nečim tvrdim kako bi se bolje sjedinilo. Kad se stegne, spremno je za posluživanje. 

Domaće mlijeko , ukoliko imate, bolji je izbor od onog iz trgovine.U novijim receptima u fil se dodaje i margarin, no i bez njega oblatna će biti uspješna, pogotovo ako volite onaj starinski ukus. 

Oblatna je vrlo jednostavna za pripravu, i idealna za početnike u kuhanju. 

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.
  • Starinski kolač

starinske-karamel-oblatne.jpg

 

Oblatna je oduvijek nalazila mjesto u srcima ljubitelja slastica. Često se pravila za Božić. Oblatna se pravi i dan-danas, i dosta ljudi ju obožava. Mnoštvo je varijanti, a mi donosimo lagani recept za oblatnu, onaj starinski.

SASTOJCI : 

-pakiranje oblatne

-1.5 litara mlijeka

-1 kg šećera

 

Mlijeko i šećer staviti u veći lonac, jer će se mlijeko podignuti kad zakipi. Ostaviti da zakipi, potom smanjiti temperaturu i ostaviti da krčka oko dva sata. Povremeno promiješati žlicom i provjeravati gustoću. Nakon otprilike dva sata mlijeko će dobiti karamel-boju, a kada kapnete kap na hladnu površinu zgusnut će se. To je znak da je fil spreman. Ne treba biti pretjerano gust. 

Dok se malo prohladi, krenuti sa slaganjem. Na podlogu stavite list oblatne, preko njega namažete fil, potom opet stavite list oblatne. Ponavljate postupak dok ne potrošite fil i sve listove. Kada završite, pritisnuti nečim tvrdim kako bi se bolje sjedinilo. Kad se stegne, spremno je za posluživanje. 

Domaće mlijeko , ukoliko imate, bolji je izbor od onog iz trgovine.U novijim receptima u fil se dodaje i margarin, no i bez njega oblatna će biti uspješna, pogotovo ako volite onaj starinski ukus. 

Oblatna je vrlo jednostavna za pripravu, i idealna za početnike u kuhanju. 

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.