ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Kultni serijal

žikina_dinastija.jpg

 

Prije dva dana preminula je Darinka Čalenić, koja je glumila Daru u serijalu Lude godine. Pridružila se odlčnoj glumačkoj ekipi ovog serijala, koja se već odavno okuplja na nekim drugim pozornicama. 

Lude godine, u narodu poznate kao Žikina dinastija, prema jednom dijelu serijala i glavnom liku Žiki Pavloviću, nasmijavale su mnoge generacije. Riječ je o svevremenskom uratku, omiljenim u obiteljima, bez obzira što sadrži i erotske motive. Jednostavan i lako razumljiv humor učinio ga je drugačijim od drugim. 

Prvi dio se zvao upravo Lude godine i izašao je 1977. U intervalu od 15 godina snimljeno je i emitirano 10 nastavaka. Po žanru je bio namijenjen omladini, a zaplet je kreiran kroz priču o ljubavi Marije i Bobe, zabranjenu ljubav kojoj se protive obitelji. Najviše smiješnih scena gradi se na sukobu Žike i Milana, njihovih očeva, a Žika kojeg je glumio Dragomir Bojanić Gidra pokupio je simpatije gledatelja diljem svijeta. Usprkos lošim kritikama, nakon prvog dijela filma snimljeno je još devet nastavaka, na zahtjev publike. Kritičari su najviše zamjerali primitivan humor i pomalo mračnu temu, no filmovi su postali popularni čak i u zemljama Istočnog bloka, a pokojna Rialda Kadrić bila je i gošća na Moskovskom filmskom festivalu. 

Dragomir Bojanić Gidra (Žika) preminuo je u studenom 1993. godine. Marko Todorović (Marko) preminuo je sedam godina kasnije. Jelena Žigon (Jelena) preminula je 2018.godine, a Žikina supruga Dara preminula je prije dva dana. Rialda Kadrić, koja je glumila Mariju, šokirala je sve iznenadnim odlaskom u siječnju ove godine. U trenutku smrti imala je 58. godina. Bata Živojinović glumio je doktora, a preminuo je 2016.godine. 

Nema više ni glumaca koji su imali sporedne uloge, poput Nikole Simića koji je glumio Svetislava Brkića, Milana Srdoča koji je bio Mige, Ljiljane Janković koja je glumila Vuku. Od glumaca ostali su Vladimir Petrović, koji je utjelovio Slobodana Pavlovića Bobu,Mihailo Jevtić,Boris Milivojević i Nikola Kojo, koji su glumili Mihajla Pavlovića, te Gala Videnović, koja je u dva nastavka glumila Natašu. 

Vjerujemo kako su se negdje gore opet našli, skupili i opet snimaju nove nastavke, kojim oduševljavaju neku drugu publiku. A ovoj publici ostavili su jedno svemvremensko djelo, koje je i dan-danas aktualno, i koje će još dugo nasmijavati mnoge. 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17