ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Priče iz Kiseljaka

kuga ilustr

Foto: Ilustracija

U narodu često spomenuta uzrečica „nužda zakon mijenja“, mnogo puta se pokazala i dokazala kao točna. Tako smo danas svjedoci, u ovoj nesretnoj pandemiji, kako vlast svakodnevno donosi nove naredbe, odluke, instrukcije i koješta koji su nerijetko u suprotnosti sa zakonima, Ustavom ali i sami sobom.

Isto tako je bilo i u dalekoj prošlosti, odnosno davne 1618. godine kada je na ovima našim krajevima zavladala pandemija kuge! Ukuženi krajevi, smrt na svakom koraku, jad i čemer. Lijek ne postoji, o vakcini se još nije ni razmišljalo.  Protiv kuge bori se narod, vjerske zajednice, a i sama vlast, onako, sukladno svom znanju i mogućnostima. Uglavnom bezuspješno.

Pored već spomenute kuge, moralo se živjeti, trgovati, poslovati, pa na koncu konca i vršiti bogoslužje, sukladno svojim vjerskim uvjerenjima, i svatko na svoj način. Tu se crkvena vlast fojničkog samostana nađe u problemima, kako vršiti službu Božju poštujući zemaljske zakone i vlasti Osmanskog carstva, Kanonskog prava katoličke Crkve, i najvažnije, ovih novih pandemijskih mjera! Tu se fojnički fratri koji su pastorizirali i naše kiseljačke krajeve nađoše u nevolji, kako odgovoriti potrebnim mjerama s jedne strane, te udovoljiti osmanskoj vlasti s druge, koja ih je čvrsto vezala zakonima. Naime,  misa se isključivo mogla držati u crkvi i nigdje drugo!

Napraviše fratri dopis, ljeta gospodnjeg 1618. godine, prema vršitelju dužnosti Mehmed agi, te zatražiše tezkeru ili dozvolu da svetu misu vrše pod otvorenim nebom, a sve to u skladu sa pandemijskim mjerama, a kako bi održali socijalnu distancu međ' tadašnjim vjernicima. Zahtjev uputiše 22.kolovoza 1618.  prema tadašnjim vlastima. Odgovor dobiše jako brzo, tj. za tjedan dana, sve u skladu sa upravno pravnim rokovima onog vremena, koji su i za današnje standarde bili jako ekspeditivni.Na istom papiru na kom je zahtjev napisan, samo sa druge strane (vjerojatno vođeni načelom ekonomičnosti), ispisan je odgovora na isti, odnosno data je tezkera:

 

   „Ovaj zapis dozvole predali smo nevjerničkim redovnicima samostana u predgrađu (varoš) mjestašca Fojnica, tako da bi oni s obzirom na izbijanje kuge, (mogli premjestiti) održavanje svojih molitvi, u skladu sa njihovim nevaljalim obredima, iz crkve na otvoren prostor, ukoliko smatraju prikladnim neko mjesto u blizini mjestašca, tako da bi tamo održavali svoju molitvu u skladu s njihovim nevaljalim obredima.“

„Nitko (ih) ne smije sprječavati“

Sluga ponizni Mehmed-aga

Zapisano u prvoj dekadi čašćenog mjeseca Ramazana, godine 1027. ( po hidžri, odgovara razdoblju od 31. kolovoza 1618. god.)

izddopisi-pov-kuga-skan.jpg

 

Nije poznato koliko su ove mjere dale rezultata, ali se pouzdano zna da je kuga iz navedenog perioda odnijela mnoge ljudske živote diljem tadašnje Bosne i  Europe.

Originalan dokument ove dozvole i danas se čuva u fojničkom samostanu pod rednim brojem 1566.

Milan Tuzlak/artinfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17