Nastavljamo sa našom rubrikom Art kuhinja, kojoj starim , domaćim jelima vraćamo čitatelje u sretne dane djetinjstva.
A danas je na meniju ukusna kukuruza, koju su tako vješto pravile naše bake. Omiljeno pecivo mnogih u djetinjstvu. Svi imaju svoje recepte, noviji recepti uključuju i neke nove sastojke. U nekim krajevima zovu ju kuruza, u nekim proja.
Sastojci :
- 1 žlilica soli
- 1 žlilica šećera
- 2 žlice običnog, bijelog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 800 grama kukuruznog brašna
Priprema je jednostavna.Sve sastojke zamiješamo vrelom vodom. No, smjesa treba biti rjeđa od smjese za obični kruh, malo gušća nego smjesa za palačinke. Izliti u nauljenu tepsiju, i ostaviti da odstoji nekoliko sati.Rukom rasporediti po tepsiji. Rernu prethodno zagrijati, a potom staviti da se peče. Pečeno je kad dobro porumeni.
Vjerujemo kako će vas ovo jelo vratiti u djetinjstvo, a možda se svidi i vašoj djeci.
artinfo.ba