"Vanredna" Art kuhinja dolazi nam petkom umjesto nedjeljom.Razlog je, naravno, taj što su u nedjelju poklade, stari običaj koji se sačuvao do današnjih vremena. a što bi bile poklade bez krofni? Krofne su jedan od simbola pokladnog vremena, nekad su bile neoizostavan dio, ali i danas dosta domaćica sprema krofne za pokladne dane.
Ponegdje se zovu i pokladnice. Iako ove godine zbog pandemije sigurno će i maškara biti manje, ali ako ništa, krofne će sigurno obradovati i vaše ukućane. I za krofne svatko ima svoj recept, a mi donosimo jedan za koji nam se čini da je jednostavniji.
Sastojci :
- 1 kg brašna
- 600 ml mlijeka
- 50 g kvasca
- 4 žlice šećera
- 3 žlice masti (ili ulja)
- žličica soli
- 2 žličice šećera za kvasac
- 2 žumanca
U 600 mililitara toplog mlijeka dodati kvasac i šećer i ostaviti da nadođe. U drugoj posudi zamutiti 2 žumanca, dodati mast ili ulje, šećer, sol. Kasnije dodati i nadošli kvasac. Postupno miješati , i dodavati brašno. Tijesto treba biti srednje mekoće, bitno je da se ne lijepi za ruke i radnu površinu. Ostaviti da odstoji oko pola sata.
Poslije pola sata premijesiti, i rastanjiti na debljinu manju od 1 centimetra, otprilike 7-8 milimetara.
Čašom formirati krofne, i ostaviti da odstoje sa svake strane po pet minuta. Ulje zagrijati na umjerenoj temperaturi.
Prije prženja još samo malo rastanjiti oklagijom i ostaviti par minuta. Prilikom prženja, dobro je paziti da strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Kada budu gotove, posuti šećerom u prahu i spremne su za konzumiranje.
artinfo.ba