I maglice su jedno od starinskih jela, koje je prkosilo vremenu i sačuvalo se i dan danas. Fojničke maglice nadaleko su poznate, i sigurno su najkvalitetnije od svoh onih koje se prodaju u trgovinama. Donosimo recept za vaše maglice, i garantiramo da će biti jako ukusne.
Sastojci :
- brašno
- sol
-voda
- ulje
Od ovih sastojaka potrebno je zamijesiti tijesto , kao za pitu i potom ostaviti da odstoji. Potom je potrebno oklagijom razvaljati tijesto na stolu, i pritom posipati brašnom da se ne bi lijepilo. Kada budete gotovi, zalijte uljem ali u jako tankom mlazu i namotajte na oklagiju. Svucite sa oklagije, i režite oštrim nožem na komadiće dužine oko dva centimetra, u poredajte u posudu za pečenje. Otprilike, potrebno je peći 15-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Kada ispečete, ostavite na hlađenje, i onda razdvojite. Čuvajte u papirnoj vrećici, i može stajati jako dugo.
Kada ste napravili svoje maglice, onda ih možete i spremiti za posluživanje.
Sastojci :
- 300 grama maglica
- litar jogurta
- 3 česna češnjaka
-malo soli
Priprema je jednostavna. Prokuhati jedan litar vode, posoliti i preliti maglice u jednoj posudi. Poklopiti i ostaviti da upiju vodu. Češnjak isjeći na sitno, ili istucati. Ocijediti maglice od viška tekućine, a u drugoj posudi izmiješati jogurt i češnjak, posoliti i onda preliti maglice. Dobro izmiješati i već su spremne za konzumaciju. Najbolje je napraviti onoliko koliko će se odmah pojesti, a ova količina otprilike je dostatna za četiri osobe.
artinfo.ba