Keške mnoge asocira samo na Božić, ali naravno, može se praviti u svako doba godine. Možda će tada biti i još ukusnije i poželjnije.Riječ je o još jednom starinskom jelu, a svi imaju svoje recepte i svoje tajne kako bi bilo što ukusnije. Mi donosimo jedan od recepata, a ukoliko imate svoj recept, neka vam ovo služi barem kao podsjetnik.
Potrebni sastojci :
- pšenica ili geršlo
- pile ili kokoš
-sol
-mast
Pod pretpostavkom da imate već spremnu pšenicu, i ne morate ju stupati ili obraditi na vodenički točak, pšenica se se zalije vrelom, kipućom vodom u velikom loncu. Potrebno ju je preliti s barem 2-3 litra vode, dobro promiješati , poklopiti i ostaviti preko noći kako bi upila vodu.
Pile oprati, posoliti i skuhati u loncu. Preferira se domaće pile i kokoš, jer je masnije od onog iz trgovine, ali može i sa kupovnim. Kad se dobro skuha i malo ohladi, izvaditi ga iz juhe, koja se formirala. I juhu sačuvati. Pile treba dobro očistiti od kostiju, žilica i kože, tako da ostane samo čisto meso. Neki ipak ostavljaju kožu.
Čisto meso rukama iskomadati na komadiće. U lonac (najbolje s debelim dnom, jer ne smije zagarati) dodati ocijeđenu pšenicu (ne mora biti skroz ocijeđena), dodati piletinu, preliti s malo juhe i nastaviti kuhati. Kuhanje traje od 3 do 4 sata otprilike, svakih 5-7 minuta je potrebno miješati, kasnije malo rjeđe.
Ne smije zagorjeti, potrebno je stalno dodavati pomalo juhe. Keške je kuhano kada se stvori čvrsta, homogena smjesa, poput kaše, kada teško otpada s kutlače i posoliti po ukusu. Neki sole tek pri posluživanju, po želji.
Najbolje je ostaviti u loncu u kojem se kuhalo, na hladnom mjestu (frižider). Podgrijavati onoliko koliko će se pojesti, najbolje na svinjskoj masti, može i na ulju. Odlično je kao prilog jelima, ali može se i samo služiti kao glavno jelo.
artinfo.ba