Patišpanja je sigurno bila omiljena slastica, a svatko ima neki svoj način priprave. Svatko je prilagođavao omjer sastojaka, ovisno o tome kakvu patišpanju voli, ili koliko ukućana ima u kući. Neki su zalijevali agdom, neki su dodavali štošta, a mi donosimo najjednostavniji recept. Izostavili smo mlijeko, koje se također može dodati u smjesu.
Sastojci :
-5 jaja
-10 kašika šećera
-10 kašika brašna
-prašak za pecivo
Jaja i šećer dugo mutiti, dok ne postane pjenasto. Neki odvajaju bjelance i žumance, pa odvojeno mute i kasnije sjedine, ali jednostavnije je ne odvajati.
Bolje je mutiti žicom ili vilicom nego mikserom. U drugoj posudi pomiješati prašak za pecivo i brašno.
Kada se dobije pjenasta smjesa, dodati u nju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiješati kutlačom. I spremno je pečenje.
Peći 15-20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Postoji jednostavan način provjere, tijekom pečenja čačkalicom probosti vašu patišpanju, ukoliko se tijesto ne lijepi za čačkalicu pečena je i spremna za konzumaciju.
Možete na nju dodati sve i svašta, od čokolade pa nadalje,možete preliti agdom, ali vjerujemo da stariji više vole okus stare, suhe patišpanje, koja vraća u djetinjstvo.
artinfo.ba