ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

pogorelica-dani-pisanica

  • pogorelica-dani-pisanica-1
  • pogorelica-dani-pisanica-2
  • pogorelica-dani-pisanica-3
  • pogorelica-dani-pisanica-4
  • pogorelica-dani-pisanica-5
  • pogorelica-dani-pisanica-6

Da je Uskrs nezamisliv bez obojenih jaja, odnosno pisanica, svima je već odavno jasno. U središnjoj Bosni sve su brojniji zaljubljenici u različite tehnike ukrašavanja jaja. Njegujući različite uskrsne običaje, oni njeguju kulturu i običaje katolika ovih prostora. Zanimljivo je da izazovu ukrašavanja jaja i odabiru najtvrđih ne mogu odoljeti ni planinari.

Nedjelju nakon Uskrsa članovi Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka i ove su godine rezervirali za manifestaciju "Dani pisanica". Oko 40 planinara iz tri Društva: "Pogorelica", "Bjelašnica 1923" i "Sarajevo" okupilo se ove godine na "Danima pisanica" na planinskoj ljepotici čiji vrhovi još uvijek prekriveni snijegom svjedoče o borbi zime i proljeća za prevlast.

U takvom idiličnom planinskom okruženju održane su dvije vrste natjecanja; izbog najljepše pisanice i najtvrđeg jajate. Između 30 prijavljenih na izboru za najljepše ukrašenu pisanicu, petočlani ocjenjivački sud odlučio je prvu nagradu dodijeliti Josipu Katavi, iz PD "Pogorelica". Ana Doluhi, članica PD "Bjelašnica 1923" osvojila je drugo, a Kiseljačanin Petar Vujica treće mjesto.

I u izboru za najtvrđe jaje, oštra konkurencija. Devet natjecatelja s po pet najtvrđih jaja borilo se za pobjednika. U finalu ostaju Miroslav Biletić, iz PD "Pogorelica" i Emi Trnka, član PD "Bjelašnica 1923". Ipak, Kiseljačanin je imao tvrđa jaja te mu je pripalo prvo mjesto.

"Dani pisanica" na Pogorelici završili su zajedničkim druženjem svih sudionika, koje je, uz pjesmu, potrajalo do dugo u noć...

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17