× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Putujemo s Valentinom

krupa vrbas

Krupa na Vrbasu

Na nekih 25km od Banja Luke nalazi se prirodni biser kojeg posjeti mnoštvo domaćih, ali i stranih turista. Krupa na Vrbasu lokacija je na koju kroz nekih 40 minuta vožnje od Banja Luke možete doći te uživati. Dočekat će vas stare vodenice, kaskadni vodopadi rijeke Krupe, šetnica te divan šumoviti predio. Mir i tišina. Ovaj sklad narušavaju povremeno samo zvuci slapova hladne Krupe.

Lokaciju nije teško pronaći, samo pratite navigaciju i nećete imati problema. Odmah pored imate i parking koji nije velik, ali vjerujem da se i u sezoni pronađe mjesto.

IMG_20200724_111912.jpg

IMG_20200724_113445.jpg

 

Pandemija

Ukoliko očekujete ogroman kompleks moram vas razočarati, ova lokacija je mala, ali je vrijedi posjetiti itekako. Ukoliko ste gladni tu možete i jesti, jer je dostupan i restoran, doduše, ne mogu vam reći ništa o kvaliteti hrane ili cijenama, jer nije radio. Jako tužno, ali dočekala me je poruka na vratima kako ne rade zbog pandemije. Vjerujem kako nisu jedini koji su ove godine svoja vrata prisiljeni zatvoriti. Isti slučaj je i sa vodenicama koje su inače u funkciji. Lokalci od rada vodenica zarađuju za život jer možete kupiti brašno od različitih žitarica proizvedeno onako kako su to činili naši stari, na tradicionalan način. Ostalo mi je da se vratim nekada u budućnosti probati domaće heljdine uštipke koji su u ponudi.

U blizini se nalazi i crkva sv. Ilije koja je dio kompleksa najvećeg manastira na ovom području. Do manastira možete doći šetnicom kroz šumu. Inače tu i izvire rijeka Krupa iz tzv. Strikine pećine.

IMG_20200724_142855.jpg

 

Balkana jezero

Jezero koje se nalazi samo 10 minuta vožnje od Mrkonjić Grada. Po dolasku primijetit ćete veliki parking. Besplatan je. Parkirati se možete i pokraj jezera ispred hotela koji se tu nalazi.

Balkana je umjetno jezero podijeljeno na dva dijela. Veliko i malo. Ukupna površina je 56 000m2 . Jezera su napravljena 50tih godina 20 stoljeća a napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac te izvora koji se nalazi ispod Velikog jezera. Jedina otoka jezera je Crna rijeka koja se nakon 17km toka ulijeva u Vrbas.

O tome kako je jezero dobilo ime postoji nekoliko priča. Prije svega ako ste mislili da je ime dobilo po Balkanu, nije. Naime, tu su nekada bila dva snažna i duboka izvora (bunara) bogata ribom.  Na turskom jeziku riba se kaže baluk pa su izvori nazvani Balukhana (stanište ribe). Vremenom to ime se izmijenilo u Balukana, a potom i u Balkana.

IMG_20200724_143937.jpg

Raj za ribare

Kroz srpanj i kolovoz temperatura vode u Malom jezeru dostiže i 20°C pa se tu može kupati. Plaža je opremljena ležaljkama, ali možete ponijeti i svoj ručnik. U zimskom periodu ovo jezero se zaledi pa se možete i klizati. Desno od Malog nalazi se Veliko jezero bogato ribom kao što su amur, linjak i pastrmka pa ako ste ljubitelji ribolova onda je ovo raj za vas.

Moram priznati kako je cijeli prostor organiziran što bi rekli planski. Od hotela imate šetnicu kroz šumu oko cijelog jezera. Mnoštvo klupa za uživanje, a ako želite možete iznajmiti i pedalinu i uživati na Velikom jezeru.

Pored hotela ima i nekoliko kućica u kojima možete kupiti vodu, sok, neku grickalicu ili sladoled.

Ova lokacija je idealna i za obitelji sa manjom djecom.

U restoranu hotela sam ručala i popila kavu. Već na parkingu prilikom raspitivanja o lokaciji gdje da jedem upozorili su me da su cijene malo paprenije, ali kako je kvaliteta hrane na visokom nivou. Međutim po mojoj procjeni cijene su kao i u svakom drugom hotelu ili restoranu koji važi za elitniji, ako mogu tako reći. Hrana je jako ukusna. U blizini se nalaze još dva restorana ali ne bih vam znala reći ništa o njima.

Također ovdje imate sportske terene, obilježena mjesta za kampiranje te roštiljanje.

Obje lokacije moram pohvaliti i zbog činjenice kako nema smeća. Samo zelenilo, tišina, mir i voda. Idealno, zar ne?

Udaljenosti automobilom

Kiseljak – Balkana jezero 148km (2 sata i 45 minuta)

Kiseljak – Krupa na Vrbasu 146km (2 sata i 50minuta)

Banja luka – Balkana jezero 61km (1 sat i 5 minuta)

Jajce – Krupa na Vrbasu 53km (55 minuta)

Balkana jezero – Krupa na Vrbasu 44km (45minuta)

Banja Luka – Krupa na Vrbasu 33km (40 minuta)

Jajce – Balkana jezero 26km (30 minuta)

Balkana jezero – Mrkonjić Grad 5,5km (10 minuta)

IMG_20200724_145849.jpg

IMG_20200724_142435.jpg

 

Valentina Vidović/ artinfo.ba

KRAVICA HUMAC KOĆUŠA

SAFARI TURA NA KRUGE-DIVLJI KONJI

 

putujemo-s-valentinom-1.jpg

 

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.