ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
(ne)postojanje socijalnih vještina

online nastava ucenik

Jesmo li spremni za online nastavu?

Izolacija zbog korona virusa i online nastava prouzrokovali su neizvjesnost kod roditelja i nastavnika/ca širom BiH. Evidentan je strah roditelja od nove školske godine i ponovnog uspostavljanja kontakta s vršnjacima, s obzirom da su djeca već dugo socijalno distancirana jedna od drugih. Još je veći strah od toga kako će nastavak online nastave utjecati na kvalitet života djece. 

Online nastava donijela je mnogo izazova i nedoumica koje su roditelji i nastavnici u hodu rješavali najbolje što su znali u tom trenutku. Približava se nova školska godina i sve izvjesnije je da će brojni kantoni odabrati online model nastave.  Jesmo li spremni da hrabro krenemo u novu online školsku godinu?

Jedan od izazova online nastave je svakako i nedovoljan socijalni kontakt među djecom. Fokus je stavljen na akademski uspjeh djece, a druženje, igra, zabava, i usvajanje socijalnih vještina ostali su u drugom planu. Da bi premostili jaz nepostojanja fizičkog  a za neku djecu i socijalnog kontakta, nastavnici/e u svom radu počinju primjenjivati različite digitalne alate.

Usvajanje životnih vještina kroz online ljetnu školu za roditelje i djecu

Međutim, mi u Udruženju “DUGA” smo svjesni da je roditeljima pored dobrog akademskog uspjeha jako bitno da dijete ima kvalitetan i ispunjen život, da se snalazi u školi i društvu, te da u budućnosti uspije pronaći svoje mjesto na tržištu rada. Zato smo realizirali online ljetnu školu za roditelje i djecu, gdje smo u zatvorenoj facebook grupi ponudili niz konkretnih alata i strategija za rad na razvoju socijalnih vještina kod djece.

Više od 40 roditelja dobilo je upute kako raditi s djecom na razvoju životnih vještina: izgradnji dobrih navika, postavljanju ciljeva, otkrivanju uspješnih tehnika učenja, uspostavljanju kvalitetnih odnosa s vršnjacima i roditeljima, te razvoju samopouzdanja.

Postanite i vi dio DUGINE zajednice za uspješno (online) učenje!

Ključnu ulogu u kvalitetnoj realizaciji online nastave imaju roditelji i nastavnici/ce. DUGA je pripremila pakete programa za djecu/ tinejdžere, roditelje i nastavnike/ice. Cilj nam je podržati uspješan povratak u (online) učionice, da biste se lakše snašli u novim uslovima rada i života i pružili podršku djeci u virtualnom svijetu i online učenju. Više od 8000 edukatora/ica, roditelja i predstavnika/ca vlasti je pohađalo DUGINE programe obuke.

Naši programi su nastali na osnovu dugogodišnjeg iskustva i znanja iz oblasti pedagogije, savremene psihologije, coachinga u obrazovanju i neuro – lingvističkog programiranja. Rast i razvoj DUGE podržao je i CARE International Balkans u okviru projekta "Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH", koji finansijski podržavaju CARE Češka i Vlada Češke Republike.

Praktične i odmah primjenjive alate i strategije možete iskoristiti za lični razvoj, te unaprijediti odnose i kvalitet pedagoškog rada. Dođite da učimo zajedno. Pratite nas na društvenim mrežama gdje ćemo Vas redovno informirati o terminima radionica i mogućnostima prijave.

Herojsko putovanje za djecu i adolescente

Online nastava i period pandemije kod djece su izazvali nemotiviranost, socijalnu isključenost, gubitak radnih navika i nemogućnost da se nose sa brzim promjenama, neizvjesnošću i izazovima.

Udruženje „DUGA“  poziva djecu i adolescente da krenu na svoje herojsko putovanje i nauče kako:

  • Analizirati probleme i uspješno ih rješavati
  • Suočiti se sa strahovima i preprekama
  • Planirati svoje djelovanje ka ostvarivanju ciljeva
  • Uspješno se nositi s kritikom, neuspjehom i pritiskom vršnjaka
  • Uspostavljati i graditi kvalitetne odnose s vršnjacima
  • Razvijati samopouzdanje i samopoštovanje
  • Obogatiti svoj unutrašnji svijet da bi bilo spremi za izazove vanjskog svijeta.

U energičnom, stimulativnom, kreativnom i pozitivnom okruženju, kroz online program djeca i adolescenti imat će priliku učestvovati u 4 interaktivne radionice u trajanju od 90 minuta. Program je namijenjen razvoju životnih vještina i u potpunosti se održava putem interneta, tako da djeca i adolescenti mogu učestvovati  iz svoga doma.

Više od 25 godina  „DUGA“ djeluje kroz različite programe podrške djeci, mladima, roditeljima i nastavnom osoblju širom Bosne i Hercegovine. Do danas je preko 5000 djece i mladih učestvovalo u našim programima. 

Omogućite i Vi djetetu da započne svoje herojsko putovanje. Više informacija na prijava.dugabih.ba/herojsko-putovanje-za-djecu. Prijave su u toku.

Pratite nas na:

dugabih.ba

facebook.com/dugabih

instagram.com/udruzenjedugabih

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17