ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
1973.

tolkien

 

Dana 2. rujna 1973. u dobi od 81 godine u engleskom primorskom gradu Bournemouthu umro je slavni pisac J.R.R. Tolkien, punim imenom John Ronald Reuel Tolkien.
U tom je gradu običavao ljetovati tijekom 30-ak godina života, unajmljujući uvijek iste sobe u hotelu Miramar, jednu za boravak, a drugu za pisanje. Tolkien i njegova supruga doselili su se potkraj života za stalno u Bournemouth, u kuću u Aveniji Lakeside, piše portal povijest.hr.

Zanimljiva je bila Tolkienova jaka privrženost njegovoj supruzi Edith. Upoznali su se kad je njemu bilo 16, a njoj 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke. Vjenčali su se osam godina kasnije i ostali u braku do njene smrti, punih 55 godina. Njezina smrt ga je jako pogodila, a umro je 21 mjesec nakon nje. Pokopani su u istom grobu u Oxfordu, gradu u kojem je Tolkien dugo godina predavao na poznatom sveučilištu.

Danas se prešućuje jedna važna činjenica da je Tolkien bio praktični katolik. Za Gospodara prstenova sam je rekao da je to zapravo fundamentalno religiozno i katoličko djelo. Nažalost, to su stvari koje moderni mediji prečesto ignoriraju.

Ž.I., KT

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17