ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
NALAZIŠTE U VISOKOM

osmanagic ekipa znanst

Stručni tim Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", na čelu s direktorom Semirom Osmanagićem, a koji čine još i arheologinja Amna Agić, geolog Richard Hoyle i koordinatorica volontera Marie-Sophie Gristi, javnosti je prezentirao rezultate analize stalagmita iz tunela "Ravne 3“.

Kako su priopćili, Uranij – torijevom analizom koju je uradio Institut za geologiju češke akademije znanosti utvrđena je starost od 19.000 godina (+/- 1.000 godina), što uz ploču na kojoj se stalagmit nalazio, a koja je i sama stara nekoliko tisuća godina, dovodi do suhozida koji su se nalazili ispod tih razina, te starosti od 25.000 do 30.000 godina. To se, kažu, se poklapa s rezultatima i ostalih datiranja na Bosanskoj piramidi Sunca i tunelima Ravne.

"Danas imamo ne samo otkriće godine, nego je ovo za BiH i Balkan možda otkriće stoljeća. Do sada smo govorili o povijesti špiljskog, primitivnog čovjeka, a najstariji period do kojeg smo sezali jest onaj iz mjesta Okolište u visočkoj općini, gdje su radili njemački istraživači. Tijekom godina istraživanja pomicale su se i godine starosti i kada su došli do 8.000 godina, kada su vidjeli da imamo kontinuirano prisustvo civilizacije, prestali su s istraživanjima, navodno zbog nedostatka novca. Zapravo, to je počelo predstavljati pravu opasnost za europsku i svjetsku povijest. Vodeći arheolog koji je radio ta istraživanja je izjavio da je razlika između današnjeg čovjeka i ljudi koji su živjeli u Okolištu samo u tome što mi danas imamo struju. U svakom smislu bila je riječ o razvijenim kulturama", kazao je Osmanagić.

Naglašava da imaju dokaz da su stalagmiti koji su se taložili ovdje stari 19.000 godina, a nalaze se na ploči čije je taloženje također trajalo nekoliko tisuća godina, a ispod i jednog i drugog sloja nalazimo suhozid, građevinu.

"Ovo je prva i najstarija građevina na tlu BiH i danas možemo s potpunom odgovornošću tvrditi da je ovdje riječ o povijesnom otkriću! Uranij-torijeva metoda je najpreciznija metoda, rađena na češkoj akademiji znanosti , proces je trajao nekoliko mjeseci i sad smo dokazali da smo ovdje imali građevine. Kolika je njihova starost? Ako imamo 19.000 godina star stalagmit, plus sloj (ploču) od još nekoliko tisuća godina, ulazimo u područje od 25.000 do 30.000 godina što su upravo rezultati ostalih, prije svega radiokarbonskih datiranja na Bosanskoj piramidi Sunca i tunelima Ravne. Dakle, ovo je jedno spektakularno otkriće zbog kojeg će se mnoge glave u BiH i na tlu Balkana morati zamisliti", zaključio je Osmanagić.

O iskustvima na radovima u tunelima Ravne 3 govorila je i Amna Agić, arheologinja Fondacije.

"Iskustva su odlična i vrlo profesionalno smo odradili posao u tunelima „Ravne 3“. Tijekom prošle sezone uradili smo sustavna arheološka istraživanja, posebno u sekciji u kojoj se nalazimo, otvorili smo nekoliko arheoloških sondi i našli različite kulturne slojeve, od neolita, preko rimskog doba, sve do srednjeg vijeka. Ovo je odličan rezultat i vrlo značajno otkriće za nas, jer nam pokazuje kontinuitet korištenja tunela kroz različite vremenske periode", pojasnila je Agić, prenosi Klix.ba.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17