ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Kap koja život znači

krv donacija

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH organizirali su danas masovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi obilježavajući na taj način Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Akcija je upriličena u Zemaljskom muzeju BiH s ciljem da se prikupe što je moguće veće doze krvi koje su svakodnevno neophodne za djecu koja boluju od raka, onkološke pacijente, operacije i stradale u nesrećama.

 

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredili su Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Prvi Svjetski dan dativatelja krvi obilježen je 14. lipnja 2004. godine, a u lipnju 2005. godine na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o podršci dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi.

Donijeli su i rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju širom svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovno doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17