Potrebno za tijesto:
150 g brašna
50 g maslaca
4 jaja
sol
150 ml vode
Potrebno za fil:
1 l mlijeka
5 žumanaca
10 žlica šećera
5 punih žlica brašna
1 vanilin šećer
Priprema:
U posudu stavite vodu, maslac i sol. Kada prokuha, dodajte brašno i miješajte dok ne počne da se odvaja od šerpe. Ostavite da se ohladi, a zatim umutite mikserom. Dodajte 4 jaja, jedno po jedno, neprestano muteći da se smjesa ujednači. Tijestom napunite špric i na plehu (obloženim papirom za pečenje) formirajte krofnice. Ostavite dovoljno razmaka između krofnica. Pecite oko 20-25 minuta na 200 °C. Nemojte otvarati rernu do samog kraja.
Fil:
Stavite mlijeko 800 ml, šećer i vaniliju da prokuha. Umutiti žumanca i sipajte u 200 ml mlijeka. Dodajte brašno i dobro izmiksajte da nema grudvica. Kada je mlijeko prokuhalo dodajte smjesu stalno mješajući. Kuhajte dok se ne zgusne.
Ohlađene krofne presjeći na pola i puniti ohlađenim filom. Posuti prah šećerom.