24. svibnja

kis park lela

Foto: Kiseljak, Park generala Filipovića

 Obilježavanje Europskog dana parkova inicirano je od strane Federacije EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Prvi je put obilježen 1999. godine kad je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima, s naglaskom na važnost zaštite prirode.

Na dan 24. svibnja raznim događajima diljem Europe godišnje se obilježava Europski dan parkova. Ovaj datum odabran je kao sjećanje na “postanak” prvih europskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. svibnja 1909. godine.

Ova internacionalna inicijativa pokrenuta je zbog promocije ciljeva i rada nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata biosfere i Natura 2000 lokaliteta. Parkovi su pozvani interpretirati temu po želji. Događanja i aktivnosti mogu se održavati sa temama kao što su: zaštita staništa i vrsta, Natura 2000, uloga lokalne zajednice, volonterski rad, značenje turizma i poljoprivrede (stočarstva), te lokani ekonomski razvoj.

U Bosni i Hercegovini postoje tri nacionalna parka i dva parka prirode. Nacionalni parkovi su Sutjeska, Kozara i Una, a parkovi prirode su Hutovo blato i Park prirode Blidinje.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promovira se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.

 

park kis

 

 

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3
  • RADOJE

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • Radoje 2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17