ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Jedan od najljepših cvjetova

cvijet tulipan

Tulipani su jedni od najljepših cvjetova, glavno su obilježje Nizozemske, a evo i kada se sade tulipani. Znak su proljeća, a djeluju veselo, donose boju u vrt i mnogi ih vole. Krivo vrijeme sadnje tulipana moglo bi značiti i propadanje vašeg cvijeta, a to želite izbjeći. U nastavku saznajte kada se i kako sade tulipani.

Sadnja tulipana odvija se u jesen, naročito u listopadu. Tulipani se dijele na rane i kasne i to prema sadnji. Sve ovisi o tome kada želite da tulipani procvjetaju. Ako želite da vam tulipan procvjeta u proljeće, trebate pravilno posaditi veliku lukovicu. Lukovice tulipana nikada se ne sade u travu. Tlo za ovo cvijeće mora biti kvalitetno obrađeno i pripremljeno kako bi cvijeće naraslo.  Ako želite da vam tulipan procvjeta u proljeće, trebate pravilno posaditi dovoljno veliku lukovicu. Lukovice tulipana nipošto nemojte saditi u travu jer tlo za sadnju tulipana mora biti dobro pripremljeno i obrađeno, s velikom količinom komposta i drugih hranjivih tvari.

Lukovicu trebate kupiti neposredno prije sadnje. Optimalna dubina sadnje treba biti dvostruko veća od veličine lukovice. U pjeskovitoj zemlji možete ih posaditi i dublje.

SADNJA U VRTU

Tulipani se sade u gredice u kojima trebate napraviti jarak dubine 12 cm. Zemlju na dnu jarka potrebno je izmrviti i zatim utisnuti lukovice korijenom prema dolje. Razmak između njih bi trebao biti oko 10 cm. Nakon što ste lukovicu posadili, lagano zagrnite zemljom. Tijekom hladnog perioda potrebno je zaštititi zasađenu biljku plastičnom folijom ili pljevinom. U ožujku taj sloj možete maknuti jer su narasli izdanci. Za optimalan rast, tulipane je potrebno okopavati, polijevati i prihranjivati.

SADNJA U POSUDAMA

Ako ste odlučili uzgajati tulipane u keramičkim posudama, pobrinite se da one imaju otvore na dnu. Ako nemaju, potrebno je staviti propusni sloj šljunka dubine 3 do 4 cm. Na njega stavljate pripremljenu zemlju 2 do 3 cm ispod ruba posude. Dvije trećine lukovice gurnite u zemlju, a preostali dio pokrijte mahovinom koju ste stavili između lukovica.

Nakon što ste tulipane posadili, zalijte ih, a višak vode odstranite tako što ćete lagano nagnuti posudu. Tulipane odložite na hladno i tamno mjesto kako bi se lukovice ukorijenile i tamo držite 30 dana. Posude nakon toga odnesite u prostoriju gdje temperatura između  10 i 14°C, ali ih prekrijte kako bi bili u tami. Nakon 14 dana, posudu unesite u prostor gdje je temperatura 12 do 22°C, s dovoljno sunca i svjetlosti.

 

KUPOVINA U CVJEĆARI

U cvjećari ćete možda doći u iskušenje da kupite tulipane koji su se potpuno otvorili, ali to je dobar izbor samo ako želite da zabljesnu "jednu noć". No, ako želite da potraju duže odaberite tulipane koji su čvrsto zatvoreni i imaju zelene pupoljke koji još nisu u potpunosti obojeni. Cvijeće će se otvarati nekoliko dana, a vi ćete imati više vremena za uživanje.

Ako sami uzgajate tulipane koje planirate ubrati za vazu u vašem domu, režite ih prije nego se potpuno otvore i sjecite ih što bliže tlu.

Stabljike na putu do doma omotajte u vlažnu krpu ili papirnate ručnike. Kada nosite tulipane kući iz cvjećarne, čak i ako se radi o maloj udaljenosti, pobrinite se da imaju vode jer svaki trenutak proveden bez vode dovodi do bržeg propadanja tulipana.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17