ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Turistička zajednica Srednjobosanske županije

turizam srednja bosna

 Foto: srednjabosna.ba

 FENA

Turistička zajednica Srednjobosanske županije (SBŽ) uputila je dopis mjerodavnim institucijama kojim predlaže mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na turističku i ugostiteljsku djelatnost na području te županije.

Direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević istaknuo je da je u proteklom mjesecu došlo do gotovo stopostotnog pada u prihodima poduzeća koja su orijentirana na te djelatnosti te da se očekuje da će one posljednje započeti s normalnim radom nakon stabilizacije epidemiološke situacije.

- Većina ovih poduzeća imat će identične gubitke u travnju, svibnju i lipnju, bez obzira na određene optimistične najave skorog rješavanja krize. Prema našem saznanju, svi unaprijed dogovoreni aranžmani otkazani su već početkom ožujka za cijelu poslovnu godinu - kazao je Matošević, upozoravajući da su brojna turistička i ugostiteljska poduzeća bila primorana na otpuštanje određenog broja zaposlenika.

Matošević je naglasio da pojedine mjere za oporavak ekonomije, koje su predložene na višim razinama vlasti, nisu uzele u obzir različite djelatnosti i stupanj pogođenosti koronavirusom, iako su posljednjih dana evidentne inicijative koje se tiču turističke i ugostiteljske djelatnosti.

- Naši prijedlozi u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti realni su i u skladu s mogućnostima svih razina vlasti u BiH. Napominjem da je turizam komplementaran i usko povezan s preko 50 drugih djelatnosti - istaknuo je.

Ocijenio je da je važno da se u ekonomskim mjerama stabilizacije na razini županije i općina, uvaži uloga i značaj turističke i ugostiteljske djelatnosti, na osnovu ukupnog ekonomskog učinka koje ostvaruju u gospodarstvu, broju uposlenih radnika, te sukladno s kontinuiranim rastom i investicijama.

Kako je kazao, neophodno je da kriterij za financijsku pomoć bude zabrana obavljanja djelatnosti i stupanj pogođenosti pojedinih djelatnosti.

- Primjerice, putničkim i turističkim agencijama nije zabranjen rad, ali zbog isključive povezanosti s drugim djelatnostima kojima je zabranjen rad, kao što su hotelska i druga ugostiteljska poduzeća, oni ne mogu nikako poslovati i ostvarivati prihode. Vrlo je važno da ona poduzeća i obrti koji su zbog različitih propisa bili primorani zakonski obustaviti svoju djelatnost, budu izuzeta od eventualnog kriterija "prekida radnog odnosa djelatnika" kao kriterija za financijske subvencije poduzećima i obrtima - poručio je direktor Turističke zajednice SBŽ-a.

Iz Turističke zajednice SBŽ-a također su predložili potpuno ili djelomično ukidanje općinskih komunalnih taksi za 2020. godinu, osiguravanje grant sredstava Vlade SBŽ-a za podršku skijaškim centrima, kao i zastupljenost ugostiteljstva i turizma u grantu za gospodarstvo u SBŽ-u.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17