I nije neka novost da ne trebamo u ničem pretjerivati. No, koliko se nas toga zapravo i drži? Primjerice kad je riječ o šećeru. Pazite li koliko ga jedete i znate li što veće količine mogu napraviti vašem tijelu. Slatke kalorične ljepote mašu nam sa svih strana, a posebno tijekom blagdana. I naravno da je tome teško odoljeti, no zaista treba malo pripaziti.
Šećer se jako brzo probavlja i ostavlja vas gladnima unatoč tome što ste smazali neki kolač sat vremena ranije. Zapravo, šećer povećava razinu dopamina, što se događa i kod droga koje izazivaju ovisnost. Neuroprijenosnici dopamin otpuštaju neuroni koji se nalaze u centru za nagrađivanje, u mozgu. Ova je kemikalija vrlo poznata zato što nas drži u dobrom raspoloženju.
Mozak vidi šećer kao nagradu, i što više šećera jedete, vaše ga tijelo više želi. To je jedan začarani krug ovisnosti. Osim toga, hrana s visokim udjelom šećera neće vas zasititi zato što ne sadrži nikakve korisne nutrijente.
POJAVA AKNI NA KOŽI
Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje naglo povećanje inzulina i proces glikacije, ili vezanja šećera sa molekulama proteina. Čim glukoza uđe u vaše tijelo ona aktivira niz kompliciranih fizioloških procesa koji naposljetku uzrokuju oticanje kože. To povećanje inzulina eventualno povećava i aktivnost žlijezda koje luče masnoću na koži, i aktivira proces oticanja.
To znači da dijeta s velikim udjelom šećera povećava rizik od pojave akni. Ako vas muče iritacija i upala kože a ništa od preparata ne pomaže, pokušajte promijeniti svoje prehrambene navike. Ne treba u potpunosti prestati konzumirati šećer, ali dobro je smanjiti konzumaciju hrane u koju se šećer dodaje.
ŠEĆER ORGANE DEBLJA
Fruktoza, komponenta šećera i visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, oštećuje jetru i aktivira učinkovitije pohranjivanje masnoće, i to na čudnim mjestima. Tijekom vremena, prehrana s visokim udjelom fruktoze može dovesti do stvaranja masnih naslaga oko vaše jetre, što je preteča nealkoholne bolesti masne jetre, nešto što se rijetko viđalo prije 1980-ih. Uzrok nastanka nealkoholne masne jetre su ponajprije prekomjerni unos hrane poput raznih grickalica, bombona, kolača, čipsa, krafni, masne i pržene hrane, gaziranih pića, uz tjelesnu neaktivnost. Najbolji način liječenja masne jetre je uvođenje pravilnih prehrambenih navika i vježbanje.
ŠEĆER TE PRETVARA U OVISNIKA
Slično kao kod droge, šećer aktivira oslobađanje kemikalija koje pokreće centre za užitak u mozgu, a u ovom slučaju su to opioid i dopamin. Kao kod droge, ljudi razviju toleranciju na šećer, što u prijevodu znači da im trebaju sve veće doze da osjete zadovoljstvo.
POSTAJEŠ PROŽDRLJIV
Redovito unošenje velikih količina šećera ometa slanje poruka mozgu da smo siti.. Previše kilograma i dijabetes tipa 2 mogu uništiti sposobnost tijela da proizvodi hormon leptin, čiji je posao da mozgu poruči 'pun sam i sad prestani jesti'. Znanstvenici kažu da se i fruktoza poigrava s leptinom, te kada jedemo hranu s visokim razinama fruktoze naše tijelo osjeća glad, pa čak i kada se prejedemo.
OSTARIŠ U SEKUNDI I PITAŠ SE „KAKO“
Šećer u našem krvotoku vezuje se za proteine i formira nove štetne molekule, koje napadaju obližnje proteine i oštećuju ih. Među njima se nalaze i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji našu kožu čine čvrstom i elastičnom. Rezultat svega je da previše šećera dovodi do stvaranja bora i opuštanje kože.
Nikolina J/artinfo.ba