Veljača je tradicionalno vrijeme poklada (ili maskenbala, fašnika,...), kako se ponegdje kod nas naziva. Ti su dani obilježeni šarenilom i dobrom zabavom. To je mjesec u kojem se možemo pretvoriti u što god želimo, a da nas pritom nitko ne smatra čudnim. Vrijeme šala i maskenbala opjevano je u mnogim popularnim pjesmama, koje veličaju mogućnost da se na površinu iznesu najluđe maštarije ljudskog uma.
POVIJEST MAŠKARA
Povijesno gledano počeci karnevalskih običaja datiraju još iz poganskih vremena kada su na taj način, ljudi pod maskama i uz mnogo vike, zvonjave, šuškanja i galame, tjerali zle sile. Karnevalski običaji slični suvremenima svoje korijene imaju u kršćanstvu. U 9. stoljeću, u vrijeme pape Grgura Velikog, propisana je mjera kojom se u ponedjeljak i utorak uoči Čiste srijede ili Pepelnice, posti. Nedjelja koja je prethodila Čistoj srijedi nazvana je bezmesnom, a narod ju je pojednostavljeno nazvao karneval ili mesopust. Stotine godina poslije, post je zamijenjen teškom hranom, pićem i zabavom u kojoj je sve dopušteno.
Tumačenje pokladnih običaja je dvojako. Jedni ih tumače kao magiju kojom se pomoću obrednih pomagala sprečava djelovanje natprirodnih zlih sila i demona na ljude, stoku i prirodu čime se osigurava zdrava i plodna godina. Ljudi su tako prerušavanjem, galamom i skakanjem prizivali zdravlje i plodnost. Ovakvi običaji potječu još iz primitivnih pretkršćanskih zajednica u kojima se magijskim kultovima animizma i totemizma izražavalo poštovanje prema duhu predaka i životinjama. Iz tog vremena potječu i maske.
Zbogom meso
Druga je pretpostavka da običaj karnevala, maškara, pusta, fašnjaka, mačkara, mesopusta, buša i kako ga već zovemo, potječe iz rimskog doba kada se bakanalijama slavio kult boga Dioniza i kult plodnosti.
Naziv karneval tumači se i latinskim povikom Carne vale što u prijevodu znači Zbogom, meso što bi trebalo predstavljati najavu suzdržavanja od mesne hrane i veselja.
Nikolina J/artinfo.ba