KAKO ZADRŽATI SVJEŽINU NAMIRNICA
Pripremanje hrane u većim količinama za blagdane nije nikome neobično, pokušavamo stvoriti dovoljnu zalihu za goste kako ne bismo svaki dan ponovno kuhali.
U današnje doba nezamislivo je domaćinstvo bez hladnjaka koji predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom korištenju namirnica. No, ukoliko se ne pazi na sastav namirnica, datum proizvodnje i rok trajanja hladnjak može postati i izvor zaraze opasan po zdravlje. Stoga, namirnice treba uskladištiti u što kraćem roku nakon kupnje u odgovarajućem prostoru u hladnjaku (npr. posebne pregrade za voće i povrće), čime duže ostaje svježe.
U nastavku teksta pročitajte nekoliko korisnih savjeta kako zadržati svježinu namirnica i nakon par dana.
- ZADRŽI SVJEŽINU TORTE
Ako misliš da će ti se torta posušiti preko noći, samo stavi krišku kruha na vrh torte kako bi ostala svježa i sočna.
- ZAMRZNUTO VINO
Imaš vino koje ti se baš ne sviđa, ali misliš da bi odlično došlo za kuhanje? Zamrzni ga, tako da uvijek imaš spremnu kockicu vina za ubaciti pri kuhanju. Bonus je da se vino na ovaj način neće pokvariti.
- GOTOVA JELA
Gotova jela treba prekriti kako bi se izbjeglo isušivanje i prenošenje mirisa na druga jela i namirnice, ali i križna kontaminacija s namirnice na namirnicu. Sadržaj otvorenih konzervi treba premjestiti u druge posude jer se unutrašnji sloj konzervi oštećuje prilikom otvaranja, a sadržaj mijenja kvalitetu.
- POVRĆE
Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu pola sata prije korištenja vratit će mu svježinu. Jabuke mogu očuvati svježinu i do dva tjedna ukoliko se pohrane u kartonsku kutiju i skladište u hladnjaku.
Banane nakon kupovine razdvojite iz grozda na zasebne komade. Na taj način sprječavate njihovo brže sazrijevanje. Najbolje ih je držati u posudama s mogućnošću protoka zraka (zdjela za voće ili korpa s rupicma). Čuvajte ih odvojeno od drugog voća.
Limun koji ćete iskoristi tijekom sedam dana držite u posudama s mogućnošću protoka zraka (najbolje korpi s rupicama). Ako ih planirate koristiti duže, skladištite ih u hladnjaku u posebnoj posudi izdvojeno od drugog voća i povrća.
Naranče će zadržati svježinu i sočan okus ako se drže na sobnoj temperaturi u korpi s rupicama kao i limuni.
- MLIJEČNI PROIZVODI
Maslac, masti i sirevi mogu se tjedno kupovati i čuvati u hladnoj smočnici ili hladnjaku. Bakterije su krivac zašto se sir i vrhnje kvari. Pohranite ih naopako u hladnjaku jer će se stvoriti vakuum koji usporava rast bakterija te će trajati duže.
- MESO
Svježi začini, meso ili riba utopljeni u maslinovo ulje mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana. Odrezak ribe ili mesa na taj se način stabilizira, okus je bolji, kao i nutritivna vrijednost
Nikolina J/artinfo.ba