Božićni običaji u Hrvata dio su bogate narodne tradicije koja je različita u raznim dijelovima gdje žive Hrvati .
Keške je tradicionalno jelo koje se obično priprema za Božić u svim domaćinstvima diljem Bosne i Hercegovine.
Sastojci:
1 domaća kokica ili pile
500 g stučene pšenice (geršlo)
2 l vode
1 žlica ulja
1 žlica maslaca
Priprema:
Očistiti zrna pšenice i u avanu ili drugoj prikladnoj posudi ih dobro istući (odstupati).
Skuhati cijelu domaću kokicu.
Ocijediti i posoliti kuhanu kokošiju juhu , dodati istučenu pšenicu i kuhati zajedno dok se ne postigne skoro kašasta masa.
Isjeći piletinu na komade, meso bez kosti (najčešće bijelo) se dodaje u kašastu pšeničnu masu koju po želji treba dosoliti i sve zajedno još kuhanjem sjediniti.
Kuhano keške se stavlja u zdjelu a potom prelijeva ugrijanim maslacom i
služiti hladno s prilogom (odabir priloga po želji) ili salatom.
Nikolina J/artinfo.ba