Sastojci
1 kg glatkog brašna
350 g šećera u prahu
1 velika žlica soda bikarbone
1 velika žlica Medenjak miješanog začina
300 g maslaca
350 g meda
3 kom jaja
Priprema
1.
Brašno, šećer, soda bikarbonu, i začine dobro pomiješati. Ako je teško nabaviti Medenjak začin, napravite je sami po svom ukusu. Malo mljevenog cimeta i malo mljevenog klinčića, đumbira i će biti savršeno!
2.
Maslac blago otopiti i staviti uz ostalo, nakon dodati med i jaja. Izmijesiti je u homogenu smjesu - možete ručno ili mikserom za tijesto - u svakom slučaju brzo se dobije jedna loptasta masa, tad je tijesto gotovo.
3.
Na brašnom dobro posutoj podlozi tijesto se još malo razvija rukom i podijeli se na manje dijelove, 4-8 kom.
Uzme se dio testa i oklagijom se razvije na otprilike 5mm debljine.
4.
Pripremljenim kalupima izrežu se željene figure i lijepo rasporede u pleh, stave se u pećnicu, na 180 stupnjeva. Peče se od 8-10 minuta - u ovisnosti od veličine kalupa.
Ostavite 2-3cm između redova jer će tijesto u pećnici malo narasti.
5.
Dok se jedna tura medenjaka peče, u drugi pripremljeni pleh stavljajte sljedeću.
6.
Ostaviti da se ohlade i onda ih dekorirati, dizajnirati po svom ukusu!
Nikolina J/artinfo.ba