× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Božićna slastica

fritule

 

Fritule najčešće povezujemo s  ovim hladnijim danima i mjesecima, kada ih najčešće i možemo pronaći po ulicama i trgovima u sklopu raznih događanja i obilježavanja Adventa.

Fritule su slastica koja nalikuje malim krafnama, a ponegdje je običaj da se rade u dane Božića. Obično im se dodaje rakija i korica limuna, a mogu sadržavati i grožđice. Imajte na umu da rakiju u fritulama i kroštulama možete zamijeniti i rumom. Obično se u ovakva slatka pržena tijesta  doda čep domaće rakije, tada tijesto upije manje ulja, a i dobije jedan poseban miris kao po vanil šećeru.

Ovo nisu fritule s kojima imate puno posla, ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača.

Ukoliko doma nemate nijednu vrstu alkohola, ovaj sastojak možete preskočiti jer ovo tijesto ni bez toga neće popiti puno ulja. Uostalom, prosinac je vrijeme kada ne gledamo na kalorije, već na uspomene koje ćemo stvoriti i voljeti.

A ako recimo volite jabuke i cimet, tada u ovu smjesu možete naribati jednu srednju jabuku i dodati začina po želji i ukusu, pa će to biti fritule s jabukama i cimetom.

Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg tijesta s praškom za pecivo, koji je slučaj u sljedećem receptu.

RECEPT:
 
Brze fritule s jogurtom gotove su za čas posla. Umjesto kvasca koristi se prašak za pecivo, pa tijesto ne mora odstajati već se odmah može pržiti.
Sastojci:
  • 1 jaje
  • 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep rakije, može i bez tog
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
  • po želji: limunova korica jabuka, cimet...
Priprema:
  1. Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.

  2. Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.

  3. Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule.

  4. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.

  5. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

  6. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

  7. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

     

    VIDEO:

     

    artinfo.ba

     

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.
  • Božićna slastica

fritule

 

Fritule najčešće povezujemo s  ovim hladnijim danima i mjesecima, kada ih najčešće i možemo pronaći po ulicama i trgovima u sklopu raznih događanja i obilježavanja Adventa.

Fritule su slastica koja nalikuje malim krafnama, a ponegdje je običaj da se rade u dane Božića. Obično im se dodaje rakija i korica limuna, a mogu sadržavati i grožđice. Imajte na umu da rakiju u fritulama i kroštulama možete zamijeniti i rumom. Obično se u ovakva slatka pržena tijesta  doda čep domaće rakije, tada tijesto upije manje ulja, a i dobije jedan poseban miris kao po vanil šećeru.

Ovo nisu fritule s kojima imate puno posla, ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača.

Ukoliko doma nemate nijednu vrstu alkohola, ovaj sastojak možete preskočiti jer ovo tijesto ni bez toga neće popiti puno ulja. Uostalom, prosinac je vrijeme kada ne gledamo na kalorije, već na uspomene koje ćemo stvoriti i voljeti.

A ako recimo volite jabuke i cimet, tada u ovu smjesu možete naribati jednu srednju jabuku i dodati začina po želji i ukusu, pa će to biti fritule s jabukama i cimetom.

Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg tijesta s praškom za pecivo, koji je slučaj u sljedećem receptu.

RECEPT:
 
Brze fritule s jogurtom gotove su za čas posla. Umjesto kvasca koristi se prašak za pecivo, pa tijesto ne mora odstajati već se odmah može pržiti.
Sastojci:
  • 1 jaje
  • 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep rakije, može i bez tog
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
  • po želji: limunova korica jabuka, cimet...
Priprema:
  1. Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.

  2. Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.

  3. Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule.

  4. Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.

  5. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

  6. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

  7. Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

     

    VIDEO:

     

    artinfo.ba

     

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.