ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
U Vatikanu

Papa i siromasni copy.jpg

 

Svetom misom u bazilici Sv. Petra koju je predslavio papa Franjo te zajedničkim ručkom u dvorani Pavla VI. u Vatikanu u nedjelju, 17. studenoga obilježen je Treći svjetski dan siromaha. Na druženju sa Svetim Ocem bilo je prisutno oko 1 500 osoba u potrebi.

Pod geslom Nada ubogih neće biti zaludu dovijeka obilježen je Treći svjetski dan siromaha kojega je u kalendar Crkve, na 33. nedjelju kroz godinu, uveo upravo papa Bergoglio na kraju Izvanredne godine milosrđa 2016.

Dvije napasti: žurba i vlastiti „ja“

Točno u 10 sati u vatikanskoj bazilici Papa je predslavio sv. misu na kojoj su većim dijelom bili okupljeni upravo siromasi koje je rimski biskup nazvao „bogatstvom Crkve“ i „vratima neba“. U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako bi vjernici trebali izbjegavati dvije napasti modernoga svijeta: žurbu i vlastito „ja“. „Isus ne hoda uz one koji stvaraju uzbune i utiru strah pred drugačijima i pred budućnošću jer se približava kraj svijeta. Strah paralizira srce i um. Privučeni najnovijim događajima, ne nalazimo vremena za Boga ni za bližnjega“, ustvrdio je između ostaloga Franjo te zaključio: „Kršćanin nije učenik samom sebi, ne sluša glasove zavodnica, već poziv ljubavi, koja ne prolazi nikada. Bog je ljubav i siromasi koji traže ljubav vode nas izravno k Bogu.“

Na ručku kod Pape

Poslije mise, u skladu s tradicijom, točno u podne Papa je s prozora Apostolske palače održao nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji za okupljene vjernike na Trgu Sv. Petra, nakon čega se zaputio u dvoranu Pavla VI., u neposrednoj blizini najpoznatijeg rimskog trga. Tu ga je u 12 i 20 dočekalo 1 500 siromaha s kojima je zajedno ručao. Po svom dolasku, kao domaćin, pozdravio je svoje goste te blagoslovio jelo: „Pozdravljam vas: hvala što ste ovdje. Nadam se da će nas Gospodin danas sve blagosloviti: neka nas Bog blagoslovi u ovom okupljanju prijatelja, na ovom ručku i neka blagoslovi vaše obitelji. Neka Gospodin blagoslovi sve. Hvala i dobar tek.“

Dvorana je za tu prigodu bila preuređena u jedan veliki restoran s nekih 150 stolova, a na dnevnoj ponudi jela bile su: lazanje, piletina s vrhnjem od gljiva i krumpir, zatim desert, voće i kava. Papu i njegove goste posluživalo je 50-ak volontera iz različitih rimskih župa.

Treba podsjetiti kako su događaji od današnje nedjelje samo vrhunac mnogih akcija koje su se provele kroz protekli tjedan. Tako je od 10. do 17. studenoga na Trgu Sv. Petra postavljena privremena zdravstvena stanica u kojoj siromašni mogu obaviti specijalističke preglede te dobiti besplatne lijekove. Istu je u petak poslijepodne posjetio sam Papa, nakon čega je otvorio dom za smještaj beskućnika dok je u subotu u audijenciju primio djecu i osoblje iz Dječje bolnice Dijete Isus (Bambino Gesu).

KT

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17