× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Kruška

kruska voce zdjela

KRUŠKA – PRIRODNI LIJEK

Kruška pripada porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama, srednje su visine. Porijeklom je iz zapadne Azije. Sve do 18. vijeka, njihova unutrašnjost nije bila tako sočna i mekana kao danas. Sadašnje stanje posljedica je kultivisanja ove biljke i miješanja sa drugim voćkama.  Najznačajniji sastojci se nalaze upravo ispod kožice, pa se otuda preporučuje korištenje kruške bez skidanja kožice. Kruške se mogu jesti u sirovom stanju, mogu biti korištene za pripremanje voćne salate uz dodatak nekog drugog voća, posebno bobičastog, kao i za pripremu kolača i kompota.

 

PUNE SU MINERALA I VITAMINA – ČUVARICE ZDRAVLJA

Kruške su izvor vitamina– C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe.

Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće.

Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok  gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Također, nedavna studija sveučilišta Cornell utvrdila je kako konzumacija krušaka može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti.

„Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Izrazito je korisna za probavu jer je u njenom sastavu 5,1 gram vlakana. Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprječavanju nadutosti, održavanju zdrave razine kolesterola te dobre linije.“

KRUŠKE REGULIRAJU PROBAVU

Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave.

ČUVAJU SRCE

Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi, piše Zdrava Krava. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snižujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

KRUŠKE ČISTE ORGANIZAM

Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tijekom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma. 

Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14) i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa i niskog kalorijskog punjenja.

Dugotrajno će vas zasititi i tijelu priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina.

Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.

JAČANJE IMUNITETA I ZAŠTITA OD UPALE

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin. 

On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i kemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.

SAVJETI PLUS:

  • Kruške u svim fazama procesa zrenja imaju svoju vrijednost. Kad je kruška tvrda i hrskava, bogata je vlaknima koja snižavaju razinu lošeg kolesterola i eliminiraju sluz iz tijela, kao i druge patogene i otpade iz crijeva. Miksana zrela kruška idealna je za osobe koje se oporavljaju nakon trovanja ili nekih drugih okolnosti kad ne smiju normalno jesti.
  • Kruške je najbolje jesti između doručka i ručka ili kasno popodne (neposredno prije večere). One su poput sredstva koje smanjuje tek i djeluju kao tonik za želudac koji smanjuje želju za slatkim i poriv za prejedanjem.

LIJEK ZA ANEMIJU

Za ljude koji pate od anemije kruška može biti vrlo koristan prirodni lijek zbog visokog sadržaja bakra i željeza u njoj. Bakar olakšava i poboljšava unos minerala u sustav, a povećana razina željeza znači da se sinteza crvenih krvnih stanica povećava. Možete spriječiti umor, kognitivne poteškoće, slabost mišića te doprinijeti poboljšanju sustava probavnih organa konzumiranjem hrane koja sadrži željezo i bakar, od kojih se oba nalaze u kruškama.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Kruška

kruska voce zdjela

KRUŠKA – PRIRODNI LIJEK

Kruška pripada porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama, srednje su visine. Porijeklom je iz zapadne Azije. Sve do 18. vijeka, njihova unutrašnjost nije bila tako sočna i mekana kao danas. Sadašnje stanje posljedica je kultivisanja ove biljke i miješanja sa drugim voćkama.  Najznačajniji sastojci se nalaze upravo ispod kožice, pa se otuda preporučuje korištenje kruške bez skidanja kožice. Kruške se mogu jesti u sirovom stanju, mogu biti korištene za pripremanje voćne salate uz dodatak nekog drugog voća, posebno bobičastog, kao i za pripremu kolača i kompota.

 

PUNE SU MINERALA I VITAMINA – ČUVARICE ZDRAVLJA

Kruške su izvor vitamina– C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe.

Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće.

Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok  gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Također, nedavna studija sveučilišta Cornell utvrdila je kako konzumacija krušaka može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti.

„Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Izrazito je korisna za probavu jer je u njenom sastavu 5,1 gram vlakana. Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprječavanju nadutosti, održavanju zdrave razine kolesterola te dobre linije.“

KRUŠKE REGULIRAJU PROBAVU

Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave.

ČUVAJU SRCE

Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi, piše Zdrava Krava. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snižujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

KRUŠKE ČISTE ORGANIZAM

Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tijekom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma. 

Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14) i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa i niskog kalorijskog punjenja.

Dugotrajno će vas zasititi i tijelu priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina.

Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.

JAČANJE IMUNITETA I ZAŠTITA OD UPALE

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin. 

On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i kemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.

SAVJETI PLUS:

  • Kruške u svim fazama procesa zrenja imaju svoju vrijednost. Kad je kruška tvrda i hrskava, bogata je vlaknima koja snižavaju razinu lošeg kolesterola i eliminiraju sluz iz tijela, kao i druge patogene i otpade iz crijeva. Miksana zrela kruška idealna je za osobe koje se oporavljaju nakon trovanja ili nekih drugih okolnosti kad ne smiju normalno jesti.
  • Kruške je najbolje jesti između doručka i ručka ili kasno popodne (neposredno prije večere). One su poput sredstva koje smanjuje tek i djeluju kao tonik za želudac koji smanjuje želju za slatkim i poriv za prejedanjem.

LIJEK ZA ANEMIJU

Za ljude koji pate od anemije kruška može biti vrlo koristan prirodni lijek zbog visokog sadržaja bakra i željeza u njoj. Bakar olakšava i poboljšava unos minerala u sustav, a povećana razina željeza znači da se sinteza crvenih krvnih stanica povećava. Možete spriječiti umor, kognitivne poteškoće, slabost mišića te doprinijeti poboljšanju sustava probavnih organa konzumiranjem hrane koja sadrži željezo i bakar, od kojih se oba nalaze u kruškama.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.