apokalipsa zemlja smak svijeta

Zemlja bi mogla nastaviti podržavati život još najmanje 1.75 milijardi godina, dok god joj na put ne stane nuklearni holokaust, zalutali asteroid ili neka druga nevolja, izračunali su u novoj studiji.

Ali, čak i bez takvih dramatičnih scenarija sudnjeg dana, astronomske sile će na kraju naš planet učiniti nenaseljivim. Za nekih 1.75 do 3.25 milijardi godina, Zemlja će otputovati iz područja Sunčevog sustava koji je pogodan za stanovanje i prijeći u „vruću zonu“, pokazalo je novo istraživanje.

Uvjeti života

Voda određuje vrstu zone. U zoni pogodnoj za život, planet (iz ovog Sunčevog sustava ili nekog stranog) je na pravoj udaljenosti od svoje zvijezde kako bi mogao imati vodu. Kad bi bio bliže Suncu, u „vrućoj zoni“, oceani  planeta Zemlja bi isparavali. Naravno, uvjeti za složena bića, uključujući ljude, bi postali nepodnošljivi prije nego što bi planet ušao u vruću zonu.

Najveća briga istraživača je traženje života na dugim planetima koji nemaju predviđeni rok završetka života na njemu. Evolucija složenih oblika života na Zemlji upućuje nas na to da taj postupak dugo traje.

Dugotrajni razvoj složenih bića

Jednostavne stanice su se prvi put pojavile na Zemlji prije 4 milijarde godina. „Prije 400 milijuna godina smo imali insekte, prije 300 milijuna godina dinosaure, a biljke koje cvjetaju prije 130 milijuna godina“, rekao je Andrew Rushby sa Sveučilišta „East Anglia“, a koji je voditelj istraživanja. „Anatomski moderni ljudi postoje tek posljednjih 200 000 godina, prema tome možete vidjeti da zaista treba puno vremena da se razvije inteligentni život.“

Rushby i njegovi suradnici su razvili novi uređaj koji procjenjuje vrijeme koje evolucija života na drugim planetima ima: to je model koji predviđa vrijeme koje bi planet proveo u naseljivoj zoni. U tom istraživanju, objavljenom u rujnu 2019. godine, u časopisu „Astrobiology“, primijenjen je model Zemlje i osam drugih planeta koji su trenutno u zoni prigodnoj za život i naseljavanje, uključujući Mars.

 „Ako se ikad budemo morali preseliti na neki drugi planet, Mars nam je vjerojatno najbolja opcija“, rekao je Rushby u svojoj izjavi. „Veoma je blizu i ostat će u zoni s mogućnostima za život do kraja vijeka Sunca – još 6 milijardi godina.“

Dok su za Zemlju razvijeni neki drugi modeli, ne mogu se primijeniti na druge planete, dodao je Rushby.

 

Izvor: livescience.com

Prijevod sa engleskog: Prevoditeljska sekcija Srednje škole Ivan Goran Kovačić Kiseljak

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17