ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

zivotopis primjer x

U potrazi ste za poslom? Imate potrebno znanje, iskustvo, kvalifikacije, ali ne znate napisati dobar i kvalitetan životopis, odnosno CV. Životopis je pomno sastavljen i poslan uz prijavu za posao i sada je samo pitanje vremena kada će vam se javiti. No, poziva na razgovor za posao nema. Zvuči poznato? Otkrit ćemo vam jednu malu tajnu:

“U mnogo slučajeva jedini razlog zbog kojeg niste pozvani na razgovor je vaš loše napisan CV, a ne nedostatak znanja!”

 

U razgovoru sa vlasnicima tvrtka otkrili smo je veoma važno kako izgleda vaš životopis jer ako je loš ili pak dosadan, predug, hvalisav odbija poslodavca da ga pročita do kraja iako možda posjedujete sve potrebne kompetencije.
Kako bismo vam pomogli u potrazi za poslom, donosimo vam najvažnija pravila za pisanje kvalitetnog životopisa.


• BUDITE JASNI I SAŽETI
Fokusirajte se i u životopis stavite isključivo informacije koje su vezane za vještine, znanja i iskustva potrebna za trenutnu poziciju za koju se prijavljujete. Imajte na umu da pretjerano dug životopis neće impresionirani poslodavca ako sadrži pretežno nebitne informacije. Idealan životopis bi trebao imati JEDNU DO DVIJE STRANICE.

• PRIKLADNA SLIKA
Obratite pažnju na svoju sliku koju stavljate u CV. Nipošto ne bi trebala biti neozbiljna, u neprikladnim pozama niti uređivana različitim filterima. Slika koju stavite je prvi dojam o Vama, poslodavac ne zna kako izgledate i sudit će vam po slici.

• IZBJEGAVAJTE SAMOHVALU I MNOŠTVO EPITETA U SUPERLATIVU
Normalno je da želite ostaviti što bolji dojam i predstaviti se u dobrom svjetlu, međutim ukoliko napišete previše epiteta u superlativu, ostaviti ćete pogrešan dojam.

• HUMOR NIJE POŽELJAN
Životopis je poslovni dokument, a ne neslužbeni dokument. Sarkazam, ironiju i humor ne koristite jer ćete zvučati neozbiljno, neprofesionalno i nedovoljno zainteresirano. Ne dopustite da vam mail zvuči Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i sl.

• PRAVOPIS!!!
Veoma važna stavka svakog poslovnog dokumenta, pa tako i životopisa je pravilna, profesionalno i gramatički ispravno pisanje i izražavanje. Pripazite da ne pišete lokalnim žargonom, poštapalicama, a da su vam znaci interpunkcije ispravni bez „progutanih“ slova.

• KORISTITE KLJUČNE RIJEČI
Prilagođavanje životopisa bit će vam lakše ako koristite ključne riječi. To su pojmovi koje poslodavac koristi u definiranju otvorenog radnog mjesta, a naći ćete ih u tekstu oglasa. Pronađite u oglasu ključne uvjete, stručne kompetencije i vještine koje potencijalni kandidat mora imati, kao i profesionalne pojmove, a potom ih uključite u životopis gdje god je to moguće. Ako imate malo radnog iskustva, razmislite možete li svoje osobne i stručne vještine opisati tako da odgovaraju oglasu za posao.

PRIMJER ŠABLONA ZA PISANJE ŽIVOTOPISA
- OSOBNI PODACI
a) Ime i prezime
b) Adresa
c) Datum i mjesto rođenja
d) E – mail, broj mobilnog i fixnog telefona
- OBRAZOVANJE
a) Naziv obrazovne ustanove
b) Smjer
c) Period obrazovanja ili godinu stečene diplome
d) Stipendije, nagrade, dostignuća, konkursi i sl. koji su dostupni na uvid poslodavcu

- RADNO ISKUSTVO
a) Radno iskustvo je jedna od najvažnijih točaka životopisa na kojem je najveći fokus. Tu se trebate pokazati u pravom svjetlu služeći se prethodno navedenim savjetima. Fokus treba da stavite na ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje ste imali na prethodnim radnim pozicijama i detaljnije treba da navodite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju na koju konkurirate. Koristite poslovni rječnik za opise radnih obaveza i naglasite da ste vi doprinijeli ili ste direktno uticali na neke uspjehe koji su postignuti, jer time naglašavate svoju aktivnu ulogu i neće biti nejasno koliko dobro ste obavljali svoja zaduženja.
- RAD NA RAČUNARU
a) Za većinu radnih pozicija, bit će dovoljno da radite u MS Office paketu (Word, Excel, Power Point...) i na Internetu, osim ukoliko ne aplicirate za poziciju koja zahtjeva neka specifična i napredna znanja, tada navodite stručna znanja koja imate. Ako imate završen neki kurs računara, obavezno to navedite, kao i ustanovu gdje ste to znanje stekli. Napišite sve stručne programe koje znate koristiti i odredite razinu svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertski nivo).
- STRANI JEZICI
a) sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik (početni, srednji ili napredni nivo)
- HOBIJI
- OSTALE VAŽNE NAPOMENE (napomene koje smatrate važnima a ne postoji rubrika u koju biste ih smjestili)

Nadamo se da će vam navedeni savjeti pomoći pri sastavljanju jasnog, profesionalnog životopisa. Želimo vam uspjeh u pronalasku posla!

 

Nikolina J

 

0
0
0
s2sdefault
  • ecos 5
  • mix pelet

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17