• Pile

studenti erasmus

Za Erasmus+ programe koji će biti implementirani od 2021. do 2027. godine Europska komisija udvostučila je proračun, na 30 milijardi eura, što će omogućiti da u programu sudjeluje 12 milijuna ljudi.

Taj program, koji je namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi, sve je popularniji i u Bosni i Hercegovini, a oni koji ga vode smatraju ga jednim od najvažnijih i najuspješnijih programa Europske unije.

Šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je poručio da je Erasmus+ jedan od glavnih programa EU, te da s ponosom promovira razmjenu studenata, univerzitetskih profesora i akademskog osoblja na univerzitetima širom Europe.

- Do sada je više od devet milijuna osoba učestvovalo u ovom programu, udvostručili smo izdavanja. Sretni smo da iz godine u godinu u BiH raste interes za Erasmus+. Od 2015. do 2018. godine više od 3.500 osoba iz BiH su učestvovali u programu - istakao je Vannini na predstavljanju programa u Sarajevu, gdje su se okupili bivši i budući korisnici Erasmusa.

Direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH Suad Muhibić je podsjetio da realizacija programa traje više od 30 godina te da je BiH vrlo aktivna u Erasmusu.

- Mi smo druga zemlja na zapadnom Balkanu po aktivnosti, poslije Srbije, po broju učešća i projekata - rekao je Muhibić.

Kazao je da BiH ima više od 30 projekata izgradnje kapaciteta koji daju mogućnost bh. univerzitetima da se moderniziraju i usklade svoje planove s europskim.

- I preko 460 projekata, koji daju mogućnost pojedincima da odu u Europu i da nauče nešto novo - naglasio je Muhibić.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti evropskih građana, kao i unapređivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17