Sataraš je idealan za vruće dane jer se brzo i lagano priprema, a pruža veliko zadovoljstvo kada ga se jede. Možeš ga kombinirati s tjesteninom, njokima, rižom, palentom, kvinojom. Mogućnosti gotovo neiscrpne.
Sastojci:
2 srednje velike glavice luka
2 režnja češnjaka
4 paprike
6-7 zrelih, sočnih rajčica
1 mala chilli papričica
maslinovo ulje sol,
papar po želji
svježi kopar
sitno sjeckani peršin ili majčina dušica
Priprema:
Očistiti luk i narezati ga na sitno.
Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice.
Rajčicu, također, narezati na kockice.
Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast.
Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem. Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako voliš ljuto) pa dodati rajčice, protisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta.
Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari. Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.
Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh.