arhitekti seminar pariz

Serija predavanja u sklopu seminara "Arhitektura, umjetnost i urbanizam austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar i Banja Luka)", održana je u Parizu 4. lipnja.

Gosti predavači, na poziv INALCO instituta, Sorbonne Paris Cité Univerziteta, bili su dr Nasiha Pozder (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu), dr Igor Kuvač (Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Istraživački centar za prostor) i dr Sanja Zadro (Filozofskoi fakultet Univerziteta u Zagrebu.)

Organizator seminara bio je doktorant Sorbonne Paris Cité Univerziteta, Boris Trapara.

Profesorica Pozder održala je predavanje o arhitekturi i urbanizmu austrougarskog razdoblja u Sarajevu, profesor Kuvač o istom povjesnom razdoblju u kontekstu grada Banje Luke i specifičnostima njenog razvoja, a profesorica Zadro o arhitektonskim i umjetničkim vrijednostima austrougarskog razdoblja u Mostaru.

Predavanjima su prisustvovali studenti, profesori i naučni radnici koji su sa predavačima aktivno diskutirali o arhitektonskom naslijeđu u BiH.

- Ovo je drugi put da u Parizu organizujem seminar o bosanskohercegovačkom arhitektonskom naslijeđu u cilju pozitivne promocije BiH u međunarodnim akademskim krugovima. Prošle godine, organizirao sam seminar u Parizu na kojem su po prvi put tri profesorice iz BiH Maja Popovac, Merima Šahinagić-Isović i Emina Zejnilović na INALCO institutu, Sorbonne Paris Cité Univerzite govorile o baštini u BiH - istakao je organizator i domaćin seminara doktorant Boris Trapara.

INALCO institut je najstariji europski intitut za orijentalne civilizacije i jezike, osnovan je 1669. godine, te nudi najveći broj stranih jezika za studiranje u Europi, predstavljajući oko 120 različitih nacionalnosti. Među francuskim studentima važi za jednu od najboljih i najtežih javnih obrazovnih institucija. Dio je Sorbonne Paris Cité univerziteta, najstarijeg francuskog univerziteta, naslijednika pariškog univerziteta iz 1257. i jednog od najboljih i najprestižnijih svjetskih univerziteta.

Tijekom jednotjednog boravka u Parizu, gosti iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara su u pratnji domaćina i organizatora seminara posjetili neke od najznačajnijih spomenika arhitekture, te najbolje francuske muzeje, galerije i biblioteke u Parizu.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17