• LEDA 2

Ruka-vatre.jpg

 

Pojedine izraze svakodnevno koristimo, no ne znamo njihov postanak i simboliku. U članku ćemo objasniti tri izraza s kojim ste se susretali, ali vjerujemo da većina vas ne zna zašto se koriste.

DRAKONSKA KAZNA

Izraz drakonska kazna veže se za zakonodavca iz Atene,Drakona. Vjeruje se da je on oko 621. godine prije Krista kodificirao niz zakona. Osnovna odlika tih zakona bila je izrazita strogost, Govorilo se da su "krvlju napisani" , jer su gotovo za svaki prijestup predviđali smrtnu kaznu.

STAVITI RUKU U VATRU

U srednjovjekovnom robovlasničkom sustavu postojao je takozvani Božji sud. Bio je to veoma čest, ali i krajnje iracionalan način utvrđivanja nečije krivice. Bio je zasnovan na uvjerenju da će neka nebeska sila, ili sam Bog, presuditi je li neki čovjek kriv ili nije. Postupak se sastojao u tome da osumnjičena osoba iz vatre mora izvaditi usijan komad željeza. Vjerovalo se da ukoliko se ne oprži, ta osoba nije kriva i ostat će ili neozlijeđena ili će rane brzo zarasti. Ukoliko je osoba kriva, dobro će se opržiti. Prema tome je bila donesena i konačna sudska presuda.

MEDVJEĐA USLUGA

Ovaj izraz je nastao po jednoj basni Ivana Andrejeviča Krilova. U basni se govori o čovjeku-samotnjaku koji je sreo medvjeda i sprijateljio se s njim. Počeli su živjeti zajedno i postali nerazdvojni. Stiglo je ljeto i čovjek se zaželio malo u hladu odmoriti od silnih vrućina. Medvjed mu je predložio da legne i malo odspava,a on će ga čuvati. Oko čovjekove glave oblijetala je jedna dosadna muha, koja mu je remetila san. Medvjed ju nije uspijevao nikako otjerati štapom, te se razljutio, uzeo kamen i u onom trenutku kad je muha ponovno sletjela na čovjekovo selo kamenom snažno udario po njemu. Medvjed je u želji da obrani prijatelja ubio muhu, ali i njega.

BM/Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17