jajce katakombe

Novoimenovani direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović sa savjetnikom Robertom Stergarom boravio je u radnoj posjeti javnoj ustanovi „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencija grada Jajca“, piše Avaz.

Pomoć Ministarstva

Direktor Agencije Anto Brtan upoznao ih je o aktivnostima i planovima na zaštiti nacionalnih spomenika u Jajcu, ali i problemima s kojima je Agencija suočena u svome radu. Zajedno su obišli nacionalni spomenik „Graditeljska cjelina Stara osnovna škola (Niža muzička škola)” na kojem je u toku sanacija i adaptacija finansijski potpomognuta sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Posjetili su i crkvu Sv. Marije sa zvonikom sv. Luke koja je kasnije pretvorena u Fethija odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, katakombe te Hram boga Mitrasa.

Vujnović je kazao da je Zavod za zaštitu spomenika institucija koja se prvenstveno brine o zaštiti nacionalnih spomenika na prostoru Federacije BiH.

Dodao je da postoje realne potrebe djelovanja - sanacije na pojedinim lokalitetima kao što je zgrada finansija, upravna zgrada Agencije (prostor depoa) i okolnih potpornih zidova.

Podzemna crkva

- U skoroj budućnosti mora se pristupiti izradi elaborata sanacije dijelova unutrašnjeg prostora katakomba koje su jedinstven primjer podzemne sakralne arhitekture na prostoru Bosne i Hercegovine – kazao je Vujnović.

Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina jedan je od najzanimljivijih spomenika na području Jajca.

Dobar primjer

Vujnović i Brtan posjetili su i mlinčiće na rijeci Plivi, gdje je u toku rekonstrukcija pješačkih staza oko ovog nacionalnog spomenika. Sredstva za održavanje ovog nacionalnog spomenika osigurala je Općina Jajce, što su gosti posebno pohvalili i istakli kao primjer brige lokalne zajednice na očuvanju i zaštiti nacionalnih spomenika.

 

873x400.jpg

 

E. CRNKIĆ/avaz.ba 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17