× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

kuhinja gastro palac


Iako ih mi zovemo američke palačinke, Amerikanci ih doslovno nazivaju kolačem iz tave, a naše standardne tanke palačinke nazivaju ''crepes''. Da se ne bi puno gubili u prijevodu, mi ćemo i dalje nazivati ih američkim palačinkama, a ovaj recept će sigurno biti za prste polizati ukućanima.
Budući da ja sve to radim metodom ''od oka'', ovog puta sam zapisala otprilike što i kako radim, iako i dalje nije sto posto precizno, mala odstupanja u količini ovog ili onog sastojka nisu previše važna, jer svaki put ćete završiti sa palačinkama mekanim kao oblak, a slasnim kao kolač, pa da se ne zovu džabe 'kolačem iz tave'.
Evo recept za moju varijantu američkih palačinki:


Količina je dovoljna za cca 10 palačinki.

Sastojci:
• ČETIRI PUNE ŽLICE ŠEĆERA, A MOŽE I ŠEĆER U PRAHU
• ČETIRI VREĆICE VANILIN ŠEĆERA
• AROMA PO ŽELJI, OVOG PUTA KORIŠTENA JEDNA JUŠNA ŽLICA AROME VANILIJE I ŽLIČICA ZAČINA ZA MEDENJAKE, PREOSTALOG OD BOŽIĆA, MOŽETE KORISTITI I KAKAO U PRAHU, CIMET…
• DVA JAJA
• PRSTOHVAT SOLI
• 125 GR MASLACA ILI KOKOSOVE MASTI
• VREĆICA PRAŠKA ZA PECIVO
• ŠALICA I POL MLIJEKA
• POLA ŠALICE VODE
• VIŠENAMJENSKO BRAŠNO, cca DVIJE ŠALICE

 

IMG_2297.JPG

Šećer, vanilin šećer, arome, sol i jaja umutite. U smjesu dodajte mlijeko i vodu, pa sjedinite. Sada dodajem polako brašno, ovo nisam mogla izmjeriti jer dozirate brašno onoliko koliko volite da palačinke budu mekane, odnosno čvrste, a i u zavisnosti u kojoj tavi pečete. Ako ćete peći jednu po jednu u manjoj tavi, može biti mekanija smjesa, ako ćete ih peći više odjednom u većoj tavi, bolja će biti čvršća smjesa.


Prvu dozu brašna kojeg dodajem u smjesu, pomiješam s praškom za pecivo. Ja otprilike dodam dvije šalice brašna ovoj smjesi. Smjesa treba da bude kremasta i dosta gušća od obične smjese za palačinke.
Nakon što ste dobili gustu, kremastu smjesu, u istu dodajete potpuno istopljeni maslac ili kokosovu mast. Sjedinite I smjesa je spremna za pečenje.
Ovu smjesu možete koristiti i za waffle, ako imate pekač za njih.


Za pečenje ovih palačinki bitno je da imate tavu za koju se hrana ne lijepi, jer pečemo bez ulja. Također tava treba imati poklopac, jer je poklopac ključna stvar da se palačinke ne bi isušile i kako bi dobili onu tzv. 'fluffy' (oblak) teksturu.
Preciznije, ja koristim malenu teflonsku tavu za jaja, promjera 18cm i nešto dublju, kako bi dobila savršene okrugle palačinke. Također na nju stavim stakleni poklopac, kako bi vidjela što se događa, bez stalnog podizanja poklopca.
Palačinke pečete na srednjoj vatri, bez ulja.


Ulijete cca jednu kutlaču u tavu i poklopite. Smjesa će se sama razliti u lijepe krugove. Kada vidite da smjesa u tavi više nije vlažna s gornje strane, okrenete je i pečete još minutu i to je to.
Ove aromatične palačinke pospite šećerom u prahu, a dobro pašu uz nasjeckano voće, kremu od vanilije, neizbježnu Nutellu i naravno, čašu mlijeka.

Poslužite tople.
(Smjesa može u hladnjaku stajati tri dana, ako ne želite odmah iskoristiti cijelu količinu. Samo je bitno da je smjesa prekrivena prozirnom folijom ili da se nalazi u zdjeli s poklopcem.)

 

Dobar tek!

IMG_2300.JPG

 Nina P/artinfo.ba

 

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

kuhinja gastro palac


Iako ih mi zovemo američke palačinke, Amerikanci ih doslovno nazivaju kolačem iz tave, a naše standardne tanke palačinke nazivaju ''crepes''. Da se ne bi puno gubili u prijevodu, mi ćemo i dalje nazivati ih američkim palačinkama, a ovaj recept će sigurno biti za prste polizati ukućanima.
Budući da ja sve to radim metodom ''od oka'', ovog puta sam zapisala otprilike što i kako radim, iako i dalje nije sto posto precizno, mala odstupanja u količini ovog ili onog sastojka nisu previše važna, jer svaki put ćete završiti sa palačinkama mekanim kao oblak, a slasnim kao kolač, pa da se ne zovu džabe 'kolačem iz tave'.
Evo recept za moju varijantu američkih palačinki:


Količina je dovoljna za cca 10 palačinki.

Sastojci:
• ČETIRI PUNE ŽLICE ŠEĆERA, A MOŽE I ŠEĆER U PRAHU
• ČETIRI VREĆICE VANILIN ŠEĆERA
• AROMA PO ŽELJI, OVOG PUTA KORIŠTENA JEDNA JUŠNA ŽLICA AROME VANILIJE I ŽLIČICA ZAČINA ZA MEDENJAKE, PREOSTALOG OD BOŽIĆA, MOŽETE KORISTITI I KAKAO U PRAHU, CIMET…
• DVA JAJA
• PRSTOHVAT SOLI
• 125 GR MASLACA ILI KOKOSOVE MASTI
• VREĆICA PRAŠKA ZA PECIVO
• ŠALICA I POL MLIJEKA
• POLA ŠALICE VODE
• VIŠENAMJENSKO BRAŠNO, cca DVIJE ŠALICE

 

IMG_2297.JPG

Šećer, vanilin šećer, arome, sol i jaja umutite. U smjesu dodajte mlijeko i vodu, pa sjedinite. Sada dodajem polako brašno, ovo nisam mogla izmjeriti jer dozirate brašno onoliko koliko volite da palačinke budu mekane, odnosno čvrste, a i u zavisnosti u kojoj tavi pečete. Ako ćete peći jednu po jednu u manjoj tavi, može biti mekanija smjesa, ako ćete ih peći više odjednom u većoj tavi, bolja će biti čvršća smjesa.


Prvu dozu brašna kojeg dodajem u smjesu, pomiješam s praškom za pecivo. Ja otprilike dodam dvije šalice brašna ovoj smjesi. Smjesa treba da bude kremasta i dosta gušća od obične smjese za palačinke.
Nakon što ste dobili gustu, kremastu smjesu, u istu dodajete potpuno istopljeni maslac ili kokosovu mast. Sjedinite I smjesa je spremna za pečenje.
Ovu smjesu možete koristiti i za waffle, ako imate pekač za njih.


Za pečenje ovih palačinki bitno je da imate tavu za koju se hrana ne lijepi, jer pečemo bez ulja. Također tava treba imati poklopac, jer je poklopac ključna stvar da se palačinke ne bi isušile i kako bi dobili onu tzv. 'fluffy' (oblak) teksturu.
Preciznije, ja koristim malenu teflonsku tavu za jaja, promjera 18cm i nešto dublju, kako bi dobila savršene okrugle palačinke. Također na nju stavim stakleni poklopac, kako bi vidjela što se događa, bez stalnog podizanja poklopca.
Palačinke pečete na srednjoj vatri, bez ulja.


Ulijete cca jednu kutlaču u tavu i poklopite. Smjesa će se sama razliti u lijepe krugove. Kada vidite da smjesa u tavi više nije vlažna s gornje strane, okrenete je i pečete još minutu i to je to.
Ove aromatične palačinke pospite šećerom u prahu, a dobro pašu uz nasjeckano voće, kremu od vanilije, neizbježnu Nutellu i naravno, čašu mlijeka.

Poslužite tople.
(Smjesa može u hladnjaku stajati tri dana, ako ne želite odmah iskoristiti cijelu količinu. Samo je bitno da je smjesa prekrivena prozirnom folijom ili da se nalazi u zdjeli s poklopcem.)

 

Dobar tek!

IMG_2300.JPG

 Nina P/artinfo.ba

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više