• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

cevapi

U Travniku će povodom obilježavanja Dana Općine 21. ožujka biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva po dosta toga, ali među tradicionalnim jelima odmah pomislimo na ćevape. Bosanskohercegovački ćevapi koji su brendirani u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini još nisu, a često zauzimaju visoke pozicije na svjetskim top-listama najboljih jela.

Više puta su nominirani na listi najboljih jela "TasteAtlas-World food atlas", a među sto najboljih jela u svijetu, početkom godine su zauzeli visoko drugo mjesto, dok su travnički ćevapi iz ćevabdžinice "Hari" zauzeli prvo mjesto kao najbolji u BiH.

Tim povodom, s ciljem ukazivanja na važnost zaštite nacionalnog gastronomskog blaga, Hari će 21. ožujka prezentirati najveću, najautentičniju porciju ćevapa u BiH koju će besplatno pokloniti na degustaciju svojim sugrađanima, ali i svima koji taj dan požele "okusiti Travnik".

"Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta poput ćevapa brendiramo, kako ih zbog neposjedovanja zaštitne oznake ne bi zaštitio neko drugi", naglasila je Aldijana Dizdar, marketing menadžerica ćevabdžinice "Hari".

Naime, naša zemlja je punopravna članica Lisabonskog aranžmana o zaštiti imena i kao takva ima mogućnost pokrenuti proceduru vezanu za zaštitu proizvoda na međunarodnom nivou, a kao što je i najavljeno iz Udruženja kuhara BiH da će se u 2019. godini ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem, ovo će također biti izuzetna prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se iz kulturološke perspektive sagleda sva problematika vezana za ovo jedinstveno autohtono travničko jelo. 

Na okruglom stolu koji će se održati istog dana u ćevabdžinici "Hari" o temi "Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH" svoja mišljenja će izlagati predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić, prof. dr. Enes Kujundžić, predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB Kemal Balihodžić te predsjednica BZK "Preporod" Travnik Amra Čampara-Lolić, nakon čega će uslijediti iznošenje zaključka sastanka.

"Naši ćevapi su na svjetskim top-listama, a drugi nam ih prisvajaju. Stoga smo odlučili ove aktivnosti upriličiti baš na prvi dan proljeća kada se priroda budi te je upravo vrijeme da se i mi probudimo i konačno zaštitimo ono što je naše", zaključila je Dizdar te pozvala sve građane BiH na degustaciju najveće porcije ćevapa.

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17