• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

 palavra-alpinist

  • palavra-alpinist-1
  • palavra-alpinist-2
  • palavra-alpinist-3

Predrag Palavra, uspješan srednjobosanski poduzetnik koji je u Novoj Biloj nakon rata razvio proizvodnju furnira, najveću u regiji, te tako dao ogroman doprinos industriji prerade drveta u BiH, odsnosno činjenici da BiH ne izvozi samo trupce već i gotov i polugotov proizvod, odlučio se prije nekoliko godina okušati i u alpinizmu.

Nakon Mont Blanca, Kilimanjara, i vrha Uhuru Peak smještenog na 5895 metara nadmorske visine, potom američkih Aconcaque na 6962 metra i Elbrusa, Palavri je ovih dana uspjelo osvojiti i vrh Lenjin u Kirgistanu, visok 7134 metra. Ovaj uspjeh svrstao ga je među rijetke alpiniste iz BiH kojima je uspjelo osvojiti spomenuti planinski vrh u Kirgistanu. Za Predraga Palavru novi aplinistički uspjeh je prilika prisjetiti se početaka, odnosno prvih iskri koje su planule između njega i alpinizma.

"Alpinist sam postao po nagovoru moga prijatelja Joška Hermana iz Slovenije. Nakon Triglava i drugih vrhova u Sloveniji prvo smo osvajali Mont Blanc. Kada osvojite jedan vrh onda vas nešto vuče da osvajate i druge više vrhove i da idete dalje. Kroz sve to rodi se i ljubav prema alpinizmu tako da na kraju shvatite da ste postali zaljubljenik u iznimne ljepote koje samo planine pružaju. Nakon što sam osvojio Mont. Blanc krenuo sam sa jednom ekspedicijom na Kilimanjaro. Osvojio sam najviši vrh Uhuru Peak koji se nalazi na 5895 metara. Nakon toga u Americi vrh Aconcaqua na 6962 metra. Elbrus nam je bio mala relaksacija jer se nalazi na 5642 metra. Nakon manje stanke odlučio sam nedavno poći s prijateljima u Kirgistan da osvojim vrh Pik Lenjin koji se nalazi na 7134 metra", ispričao nam je Palavra.

Uspješan srednjobosanski poduzetnik ali i aplinist kaže da je svaka planina poseban izazov, ali i da svako osvajanje planinskih vrhova sa sobom nosi brojne opasnosti zbog kojih mnogi odustaju, a tek najuporniji stižu do vrha.

"Mnogo faktora utiče na to hoćete li uspjeti ili ćete se povući sa planine zbog vrtoglavice, umora, velikog snijega, leda, oluja... Mnogi krenu osvajati vrh ali mali broj je onih koji se i popnu do vrha. Ja sam imao tu sreću da ni jedanput nisam odustao. Vrlo brzo se priviknem na niske temperature, rijedak zrak i ostale nepogode tako da se jednostavno brzo aklimatiziram što nije slučaj sa mnogim alpinistima", ispričao nam je Palavra po povratku iz Kirgistana u kojemu je proveo 24 dana, osvajajući s prijateljima Vrh Lenjin. Toliko mu je trebalo od Nove Bile do Kirgistana i natrag.

Prilikom uspona do Lenjina temperatura se znala spustiti i do minus 40. Bez dobre opreme, kaže Palavra, jednostavno biste se smrznuli. No, upornošću, ističe, i najzahtjevnije prepreke ostaju iza vas. Da je dobra priprema također važna Palavra se uvjerio prilikom uspona na Elbrus.

"Iako se nalazi na 5642 metra, meni je bio najteži jer se nisam dovoljno pripremao za uspon. Na Lenjinu najopasnije je to što puno klize glečeri, dnevno i po osam metara pa se staze stalno pomjeraju. To je ujedno i najveći problem jer jednom stazom odete a drugom se morate vraćati. Međutim sve u svemu ipak su to lijepa iskustva i drage uspomene. Vjerujem da će biti još vrhova koje ću rado osvojiti", kaže Predrag Palavra.

(artinfo.ba/ap)

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17