momo

Jedna majka iz Kiseljaka nam se javila nakon što je u razgovoru sa svojom kćerkom saznala da djevojčica već zna o čemu se radi

Među roditeljima raste zabrinutost oko viralnog izazova Momo zbog kojeg su navodno četiri tinejdžera prošle godine počinila samoubojstvo. Izazov Momo ponovno je postao aktualan u posljednje vrijeme kada su se fotografije "strašne lutke" velikih očiju i groznog osmjeha počele pojavljivati na YouTubeu unutar videa s Peppom Pig i Fortniteom te na Facebooku.
Izazov Momo usmjeren je prema djeci i tinejdžerima, a počinje tako što netko pošalje poruku na društvene mreže i zatraži dodavanje određenog broja s WhatsAppa na listu kontakata. Iza tog broja krije se nepoznata osoba s avatarom lutke Momo, s kojeg se šalju izazovi od kojih se od djece traži da npr. upale plin u kući, popiju tablete, porežu se i slično, šalju im se uznemirujuće slike, poruke i prijetnje, a zadnji je izazov da dijete počini samoubojstvo.

Djeca često "moraju" dodati ovu osobu među kontakte na WhatsAppu jer ih na to tjeraju njihovi vršnjaci koji ih putem grupa na društvenim mrežama nagovaraju na izvršavanje takvih izazova. Na djeci je veliki pritisak jer osjećaju da moraju slijediti upute koje dobivaju putem aplikacije, ali i zbog nagovaranja svojih vršnjaka, prenijeli su na BBC-ju komentar britanske policije vezan za Momo, dok je policija iz Republike Irske savjetovala roditeljima nadzor nad aktivnostima djece na internetu.


"Uzbunu" u Velikoj Britaniji podigla je i jedna majka čiji je sedmogodišnjak pod utjecajem izazova Momo govorio drugoj djeci u školi da će ih Momo ubiti dok budu spavali te je s takvim prijetnjama rasplakao troje djece u razredu. Još jedna majka progovorila je o strahu svoga sina koji je gledao video s igrama usred kojeg se pojavila lutka i poručila mu da će ga ubiti: "Nije htio sam ostati u sobi i spavao je u mom krevetu sinoć. Pitao je može li naš njemački ovčar također spavati na mom krevetu kako bi otjerao Momo ako se ušulja u našu sobu."
Na ovaj izazov i viralni trend koji se ponovno širi među najmlađima upozorila je španjolska policija, koja je djeci i roditeljima savjetovala ignoriranje poruka koje dobiju te da ne smiju dodavati taj broj na listu kontakata u WhatsAppu.
Nije poznato tko je započeo ovaj izazov i tko je počeo sa slanjem prvih poruka, no od tada su se pojavili brojni imitatori i trolovi, a neki čak smatraju da je u nekim slučajevima riječ o hakerima koji se tako pokušavaju dokopati osobnih informacija korisnika, iako je jasno da dio njih želi samo uplašiti djecu, no to je, nažalost, rezultiralo s tragičnim posljedicama, prenose mediji.

Međutim, jedna majka iz Kiseljaka nam se javila nakon što je u razgovoru sa svojom kćerkom koja ide u osnovnu školu, saznala, da djevojčica već zna o čemu se radi. Naime, među djecom i u BiH navodno kruže brojevi povezani s ovim trendom, no iz škola koje smo kontaktirali zasad nisu bili upoznati s ovom potencijalnom opasnošću.

 

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17