• Pile

midhat emso

Ljude iz naših krajeva možemo sresti svugdje u svijetu. Naši ljudi su majstori svoga zanata i cijenjeni su kuda god da pođu.

Jedan od takvih je i Midhat Emšo, rođeni Kiseljačanin iz mjesta Duhri, koji je vrhunski stolar i čiji se radovi traže ne samo u Bosni i Hercegovini već i u Europi. Tako smo Midhata zatekli u njemačkom gradu Wiesbadenu kako uređuje enterijer džamije u ovome gradu.

"Ovo je druga džamija koju radim u Evropi, prvu sam radio u Švedskoj, a nakon ove (u Wiesbadenu) radimo novu džamiju u Bremenu. Do sada sam uradio enterijer u preko 30 džamija u Bosni i Hercegovini", kaže nam Midhat.

Pitali smo ga šta sve radi od enterijera, a Midhat nam govori da radi sve, mihrabe, ćurseve, minbere, stolariju levhe...

"Završio sam ekonomsku školu, ali dok sam bio u izbjeglištvu u Goduši, naučio sam ovaj zanat kojim se sada bavim već 25 godina", govori Midhat.

Saznali smo od Midhatovog prijatelja, Nermina Merhemića, da je Midhat hadžija i izuzetan insan.

"Kćerka i sin su mu završili medresu, a jedno vrijeme je bio i mutevelija džamije u Duhrima. Sve u svemu, riječ je o jednom velikom insanu", kaže nam Merhemić.

Na kraju, pitali smo Midhata, kako je raditi na relaciji Bosna – Europa i da li planira trajno preseliti u zapadne krajeve, a on nam odgovara.

"Ma, lijepo, sve pripremimo u Bosni po mjerama, a zatim ovdje postavljamo. Ostanemo po nekih 10-15 dana i nazad. Lijepo je ovdje, ali u Bosni je ljepše i, ako Bog da, ostajem u svome Kiseljaku i svojoj Bosni", zaključuje Midhat Emšo.

artinfo.ba | preuzeto s portala mahalla.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17