Kupus je niskokalorično i superhranjivo povrće. Zapravo je sinteza vitamina spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija, omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.
Odličan je za imunutet, pospješuje probavu , a i stručnjaci su ga nazvali antistres povrćem. Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.Rasol od kupusa možete piti sam, a možete ga upotrijebiti i za razne juhe i variva, a dobar je za probavu i jačanje crijevne flore, za arterosklerozu i visok tlak i za još puno toga.
- Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su znanstvenici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.
- Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.
Na vrh ribanoga kupusa obično se stavlja krpa ili gaza, a potom kamen ili neki drugi teški predmet kako bi se iz kupusa istisnuo sok. Tako se potiče prirodan proces vrenja (fermentacije) mliječne kiseline, a ključnu ulogu u tome imaju takozvane dobre bakterije - probiotici.
Kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopšte ne bi bile iskorištene.
- U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa.
- Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i češnjakom.
Zato, ukoliko iz negog razloga izbjegavate kiseli kupus u ovim zimskim danima, razmislite je li vam zdravlje važnije.