× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

prasece pecenje.jpg

Sutra je Badnjak, posljednji dan priprave za najradosniji katolički blagdan. Ona unutarnja, duhovna priprema je najbitnija,a tek onda slijedi ona vanjska.

Domaćini često na ovaj dan peku prase ili janje na ražnju.Donosimo par savjeta za pečenje odojka na ražnju, kako bi bilo što hrskavije i ukusnije.

Prase bi trebalo posoliti sa 2-3 posto soli od njegove težine.Što bi značilo da na prase težine 16 kg ide oko pola kilograma soli.

Ražanj je potrebno postaviti na visinu od 30 do 50 centimetara od tla.

Što se tiče drva, za ispeći jednog odojka potrebno je oko 0,3 metara drva, a najbolji za tu priliku su bukva i grab.

Odojak se peče između 3 i pol sata i pet i pol sati, ovisno o njegovoj težini, ali i o snazi žara.

Prva vatra se loži oko pola metra ispod odojka, cijelom njegovom dužinom.

Potrebno je povremeno probadati kožicu kako bi iscurio višak masti.

 Svježu žar treba raspoređivati ispod cijelog odojka.

Četvrtinu pripremljene soli lagano posoliti po cijelom prasetu 1 sat prije kraja pečenja.

Ukoliko se želi dobiti hrskava kožica potrebno je uz puno pažnje, da ne iskoče plikovi, uz pomoć jelovog trešća, posljednjih pola sata peći na visokom plamenu.

Petnaestak minuta prije skidanja ostatkom soli još jednom posoliti prase po cijeloj površini kože.

Kad prestane cijeđenje masti, isparavanje, te kad se meso počne odvajati od kostiju, prase je pečeno.

 Pečeno prase na ražnju se ustoboči kako bi se ohladilo, ali ako se kojim slučajem cijedi sukrvica, hitno vratiti na vatru još neko vrijeme.

 

Nadamo se da će ovi kratki savjeti učiniti vaš odojak ukusnijiim.Dobar tek.

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Nacelnik izbori

prasece pecenje.jpg

Sutra je Badnjak, posljednji dan priprave za najradosniji katolički blagdan. Ona unutarnja, duhovna priprema je najbitnija,a tek onda slijedi ona vanjska.

Domaćini često na ovaj dan peku prase ili janje na ražnju.Donosimo par savjeta za pečenje odojka na ražnju, kako bi bilo što hrskavije i ukusnije.

Prase bi trebalo posoliti sa 2-3 posto soli od njegove težine.Što bi značilo da na prase težine 16 kg ide oko pola kilograma soli.

Ražanj je potrebno postaviti na visinu od 30 do 50 centimetara od tla.

Što se tiče drva, za ispeći jednog odojka potrebno je oko 0,3 metara drva, a najbolji za tu priliku su bukva i grab.

Odojak se peče između 3 i pol sata i pet i pol sati, ovisno o njegovoj težini, ali i o snazi žara.

Prva vatra se loži oko pola metra ispod odojka, cijelom njegovom dužinom.

Potrebno je povremeno probadati kožicu kako bi iscurio višak masti.

 Svježu žar treba raspoređivati ispod cijelog odojka.

Četvrtinu pripremljene soli lagano posoliti po cijelom prasetu 1 sat prije kraja pečenja.

Ukoliko se želi dobiti hrskava kožica potrebno je uz puno pažnje, da ne iskoče plikovi, uz pomoć jelovog trešća, posljednjih pola sata peći na visokom plamenu.

Petnaestak minuta prije skidanja ostatkom soli još jednom posoliti prase po cijeloj površini kože.

Kad prestane cijeđenje masti, isparavanje, te kad se meso počne odvajati od kostiju, prase je pečeno.

 Pečeno prase na ražnju se ustoboči kako bi se ohladilo, ali ako se kojim slučajem cijedi sukrvica, hitno vratiti na vatru još neko vrijeme.

 

Nadamo se da će ovi kratki savjeti učiniti vaš odojak ukusnijiim.Dobar tek.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više