U naseljima na području općine Fojnica voće je dobro rodilo pa ima dosta posla za vlasnike kotlova za pečenje rakije ili veselih mašina, kako im rado tepaju, piše avaz.ba.
Autor: H. ČUKLE
Kvalitetno piće
Poljoprivrednici istuču da su posebno dorbro rodile šljive, jabuke i kruške te da plodova ima dovoljno i za sušenje i za kuhanje pekmeza i bestilja, ali će neki domaćini skoro čitav urod pretočiti u kvalitetnu rakiju.
Jednu takvu veselu mašinu zatekli smo u naselju Tješilo iznad Fojnice podno masiva Matorac.
Penzioner Marijan Glavočević, zajedno sa mladim prijateljem Franom Tukom iz naselja Lužine Fojnica, peče rakiju jabukovaču i kruškovaču.
- U rakijski kazan stane 120 kilograma tropa, koji je napravljen od domaćih autohtonih jabuka i krušaka. Za sat se ispeče i dobije od 12 do 14 litara rakije, koju prepečemo i dobijemo rakiju jačine od 45 do 47 stepeni - kaže Glavočević.
Dodaje da dio rakije zadrži za sebe, a ostatak proda. Navodi da ima računice, jer je ove godine kilogram šljiva koštao pola marke, a jabuka i krušaka od 20 do 40 feninga.
Dobar posao
- Cijena šljivovice i jabukovače je oko 10 KM za litar, a kruškovače 12 maraka. S obzirom na to da smo u proizvodnju uložili samo svoj rad, vodu i drva za vatru, smatram da smo napravili dobar posao – dodaje Glavočević.
Autor: H. ČUKLE/avaz.ba