× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

bakovici

Nekada mjesto gdje su Englezi i Mađari ručno iskopavali velike količine zlata danas živi u napetosti i strahu, kažu mještani Bakovića kod Fojnice.

Josip Kalem na svojoj zemlji u Bakovićima ove godine nije ništa posijao kao inače, jer mu je, kako kaže, prekinut dotok vode, a i bojao se da je njegovo zemljište zagađeno zbog istraživanja zlata u ovoj fojničkoj mjesnoj zajednici.

Nekada mjesto gdje su Englezi i Mađari ručno iskopavali velike količine zlata i srebra danas živi u napetosti i strahu, kako opisuju situaciju mještani, jer su im bageri i kamioni koji istražuju da li u brdima još ima ovog plemenitog metala došli "pred kućna vrata".

"Imam vikendicu gore, u brdu, a radnici koji tu rade tražili su mi propusnicu da dođem do svoje zemlje, koja je samo metar od njihovih jama. Ispresijecali su šlaufe i par kuća od devetog mjeseca prošle godine nema vode. Nismo ništa posijali zbog zagađenja, prašine. Nitko nas ništa ne pita, oni rade kako hoće", objašnjavaju Josip Kalem i njegova supruga Ana.

Radnici kompanije BBM iz Sarajeva, koja je dobila koncesiju na istraživanje zlata u Bakovićima, prekinuli su sve radove. Mještani su proteklih nekoliko dana blokirali puteve, kako njihove mašine ne bi mogle doći do iskopina, jer, kako tvrde, rade usred noći, ali i uništavaju infrastrukturu, zagađuju zemljište i vodu te prilaze samim kućama, što iz kompanije negiraju.

'Ušli su nam u spavaću sobu'

Dok se vozimo prema Bakovićima, primjećujemo radnike koji sjede uz cestu. Odmah nakon toga nailazimo na manje grupe građana, koji izgledaju kao da dežuraju.

"Posljednjih dana ovdje bilo 300 ljudi, sada su otišli kućama. Svi smo na oprezu", kaže nam usput jedan mještanin.

Na ulazu u Bakoviće postavljeni su bageri, tako da, kažu, tu mogu proći samo manja vozila i kombiji, a ne i veliki teretni kamioni i mašine. Za jednim stolom uz cestu sjedi nekoliko građana, koji raspravljaju o situaciji.

bakovici 3

"Tuga i žalost je sve to. Neki dan smo mi žene išle ispred naših muškaraca da ne bi došlo do sukoba s radnicima. Mi smo pribranije i mislimo da se to može riješiti na miran način", kaže Inga Bućo.

"Šutili smo sve dok nam nisu 'ušli u spavaću sobu', tako da kažem", govori nam Ankica, pokazujući mjesto odmah iza svoje kuće gdje se, kaže, radi usred noći.

Veliki kamioni i bageri, dodaje, prolaze putem odmah pored njene bašte.

"Mi spavamo, a onda nas u 2:00 sata u noći probude mašine, bageri, bušilice i sva ta buka. Samo tražim mir, da spavam kao čovjek. Krvavo smo mi, mještani, platili ovaj asfalt, kuće obnovili nakon rata i vratili se", govori.

Uznemireni i štićenici Zavoda

Odmah preko puta njene kuće je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, gdje je smješteno više od 300 štićenika iz cijele Bosne i Hercegovine. U instituciji radi 117 ljudi, kaže direktorica Nada Sušić Sijarčić.

"Sva ova dešavanja zaista utječu na normalno funkcioniranje ove ustanove", ističe na početku razgovora, dodajući da su štićenici vidno uznemireni zbog svega.

"Iako su to punoljetne osobe, nemoguće je svima profesionalno objasniti neke stvari, a oni pitaju svakog uposelnika, mene, bilo koga, što se dešava. Mi ne možemo dati odgovor na pitanja do kada će biti nešto. Svakodnevno ovdje radim i osjećam da se te redovne aktivnosti već pomalo smanjuju, a mi to ne želimo", kaže Sušić Sijarčić, dodajući da strahuju kako most koji ih povezuje s ostatkom ceste neće izdržati teret.

bakovici 0

"On je bio oštećen u poplavama i mi smo ga obnovili zajedno sa Šumarijom. To je nama jedina poveznica za ustanovu, tu je naš ulaz, magacini, sve ostale stvari, odlazak liječniku - sve ovisi od mosta. Ja nisam stručnjak, ali postavljam pitanje da li most može izdržati toliki teret prijevoza ako se nastave radovi?"

Predsjednik Mjesne zajednici Baković Vlado Kuliš objašnjava da je sve počelo 2011. godine. Tada su mještani dali saglasnost na istraživanje zlata, misleći, kako ističe Kuliš, da će se "sve odvijati prema zakonu".

"Godinu dana nakon toga, u Službenim novinama Srednjobosanskog kantona izlazi zaključak da je data saglasnost za istraživanje i eksploataciju, a mi smo dali saglasnost samo za istraživanje. Mi smo izgubili godinu dana samo za ispravak netočnih navoda objavljenih u Službenim novinama. Godine 2013. se potpisuje koncesioni ugovor, nas više nema u postupku i nitko nas više ništa ne pita", kaže Kuliš.

bakovici 2

Napominje da se nije ispoštovalo da udaljenost istraživanja od kuća bude 500 metara, a od izvora vode 1.000 metara. Dodaje da je kompanija dobila urbanističku saglasnost da koristi parcele u vlasništvu općine koje su odmah pored kuća. Mještani su zbog toga podigli tužbu, koja je odbačena na Kantonalnom sudu.

"Napravili su i veliku zgradu u brdu, koja nije odmaknuta od imanja, nema papire, i pored nje manja zgrada. Nama je tu prolaz zabranjen."

Marinko Bućo i Ilija Oroz, mještani Bakovića, vode nas do mjesta gdje su prije Drugog svjetskog rata zlato iskopavali Englezi. Prokopi još stoje, a žućkasta zemlja svjetluca. Objašnjavaju da se radi o piritu, mineralu sumpora za koji se često misli da je zlato. Prisjećaju se da su lipe koje su tu zasađene iste kao kada su oni bili djeca.

"Tu ne raste vegetacija, još su Englezi radili sve ručno. Bojimo se kako će tek biti kada ovi radnici završe", govore dok, idući još uz brdo, pokazuju šlaufe iz kojih više ne curi vodi te veliku zgradu koju je izgradila kompanija za radnike, gdje je pristup zabranjen.

"Jedan od zaključaka mještana, a bilo ih je 264 na sastanku, bio je da ljudi misle da se tu prevozi neki sumnjivi otpad i da se to radi pod okriljem noći", kaže Bućo.

Investitor negira optužbe mještana

Međutim, iz kompanije BBM demantiraju ovakve navode, dodajući da imaju sve potrebne dozvole. Za pripremu dokumentacije kako bi dobili odobrenja i koncesiju, kažu, uložili su milion eura.

"Mještani postavljaju eksere ispod guma kamiona, jednom su kamionu, koji je bio parkiran čak dva kilometra od istražnog prostora, na privatnom parkingu isjekli gume. Mjesta na kojem se skupljaju naši radnici posipaju svinjskim fekalijama i rade još mnoge slične provokacije. Paradoksalno je da policija i policajci Policijske stanice Fojnica, koji nam trebaju osigurati nesmetano i kontinuirano obavljanje istražnih radova na osnovu svih odobrenja i dozvola koje posjedujemo, protjeruju radnike iz mjesta Bakovići i prijete krivičnim prijavama", kaže Mirza Muratović iz kompanije BBM.

bakovici 1

Dodaje da i ostale optužbe građana nemaju osnova, jer, po koncesionom ugovoru, sva oštećenja na infrastrukturi ova kompanija je dužna nadoknaditi, ali do sada nije bilo takvih zahtjeva.

"Što se tiče cjevovoda za obezbjeđenje pitke vode pojedinih kuća u toku izrade pristupnih puteva, dolazilo je do oštećenja istih zbog nepoznavanja trase cjevovoda, za koje ne postoje nikakve općinske, niti bilo koje druge saglasnosti, bar ne u pismenoj formi", kaže Muratović, dodajući da je predviđeno da se u jednoj od faza radi 24 sata dnevno.

"Izvođenje istražnog bušenja se isključivo izvodi po odobrenom projektu detaljnih geoloških istraživanja i u skladu s odobrenjem federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije za izvođenje te vrste istražnih radova. Istražne bušotine se, također, nalaze u odobrenom istražnom prostoru i nije tačno da su u neposrednoj blizini njihovih kuća."

Kako kaže Muratović, u fazi istraživanja nemoguće je ugrožavati zdravlje lokalnog stanovništva, jer se, dodaje, ne upotrebljavaju nikakva hemijska sredstva ili druge štetne materije.

'Nije Fojnica Amerika'

S druge strane, načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura navodi da postoje problemi, ali da se oni mogu riješiti.

"To traje već pet godina. Mjesna zajednica i Općinsko vijeće dali su saglasnost na istraživanje zlata, a sve ostalo, koncesiju za istraživanja i dozvole, dala su nadležna kantonalna i federalna ministarstva. Ja ne vidim zakonsku mogućnost kao načelnik da obustavim istražne radnje koje obavlja kompanija BBM."

Prepričava da je proteklih dana u ovom mjestu veoma napeta atmosfera te da je čak spriječeno da između radnika i mještana dođe do konflikta. U Bakoviće je došao zajedno s predstavnicima ministarstva i inspekcijom, gdje su, kaže, ustanovili stvari na terenu i poslušali probleme mještana.

"Svako ministarstvo će dati mišljenje po pitanju ovoga. Mještani su mi prenijeli sve svoje probleme i to se da riješiti. Predstavnici Mjesne zajednice navode da je došlo do kojekakvih manipulacija, međutim, firma BBM tvrdi da ima kompletnu dokumentaciju vezano za koncesiju i nemamo zakonsku mogućnost da obustavimo radove kao što građani rade i traže."

bakovici 4

Na pitanje da li vjeruju da u brdima ima zlata, mještani Bakovića odgovaraju potvrdno, ali da to nije onako kako mnogi zamišljaju. Prisjećaju se priča starijih o tome kako je to izgledalo kada su Englezi iskopavali.

"Ima ovdje pirita i rude, nije to cijelo brdo u zlatu, nego žice. Mađari su uhvatili jednu zlatnu žicu. To vam je kao da je đavo nosio zlato u torbi, pa mu se rasipalo."

Većina mještana se slaže da im je potraga za plementim metalom donijela samo probleme, a ništa dobro.

"Nije Fojnica Amerika i nema ovdje neke zlatne groznice", kažu bez puno uzbuđenja, nastavljajući svoje svakodnevno obaveze.

Izvor: Al Jazeera

artinfo.ba | preuzeto s portala balkans.aljazeera.net

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.

bakovici

Nekada mjesto gdje su Englezi i Mađari ručno iskopavali velike količine zlata danas živi u napetosti i strahu, kažu mještani Bakovića kod Fojnice.

Josip Kalem na svojoj zemlji u Bakovićima ove godine nije ništa posijao kao inače, jer mu je, kako kaže, prekinut dotok vode, a i bojao se da je njegovo zemljište zagađeno zbog istraživanja zlata u ovoj fojničkoj mjesnoj zajednici.

Nekada mjesto gdje su Englezi i Mađari ručno iskopavali velike količine zlata i srebra danas živi u napetosti i strahu, kako opisuju situaciju mještani, jer su im bageri i kamioni koji istražuju da li u brdima još ima ovog plemenitog metala došli "pred kućna vrata".

"Imam vikendicu gore, u brdu, a radnici koji tu rade tražili su mi propusnicu da dođem do svoje zemlje, koja je samo metar od njihovih jama. Ispresijecali su šlaufe i par kuća od devetog mjeseca prošle godine nema vode. Nismo ništa posijali zbog zagađenja, prašine. Nitko nas ništa ne pita, oni rade kako hoće", objašnjavaju Josip Kalem i njegova supruga Ana.

Radnici kompanije BBM iz Sarajeva, koja je dobila koncesiju na istraživanje zlata u Bakovićima, prekinuli su sve radove. Mještani su proteklih nekoliko dana blokirali puteve, kako njihove mašine ne bi mogle doći do iskopina, jer, kako tvrde, rade usred noći, ali i uništavaju infrastrukturu, zagađuju zemljište i vodu te prilaze samim kućama, što iz kompanije negiraju.

'Ušli su nam u spavaću sobu'

Dok se vozimo prema Bakovićima, primjećujemo radnike koji sjede uz cestu. Odmah nakon toga nailazimo na manje grupe građana, koji izgledaju kao da dežuraju.

"Posljednjih dana ovdje bilo 300 ljudi, sada su otišli kućama. Svi smo na oprezu", kaže nam usput jedan mještanin.

Na ulazu u Bakoviće postavljeni su bageri, tako da, kažu, tu mogu proći samo manja vozila i kombiji, a ne i veliki teretni kamioni i mašine. Za jednim stolom uz cestu sjedi nekoliko građana, koji raspravljaju o situaciji.

bakovici 3

"Tuga i žalost je sve to. Neki dan smo mi žene išle ispred naših muškaraca da ne bi došlo do sukoba s radnicima. Mi smo pribranije i mislimo da se to može riješiti na miran način", kaže Inga Bućo.

"Šutili smo sve dok nam nisu 'ušli u spavaću sobu', tako da kažem", govori nam Ankica, pokazujući mjesto odmah iza svoje kuće gdje se, kaže, radi usred noći.

Veliki kamioni i bageri, dodaje, prolaze putem odmah pored njene bašte.

"Mi spavamo, a onda nas u 2:00 sata u noći probude mašine, bageri, bušilice i sva ta buka. Samo tražim mir, da spavam kao čovjek. Krvavo smo mi, mještani, platili ovaj asfalt, kuće obnovili nakon rata i vratili se", govori.

Uznemireni i štićenici Zavoda

Odmah preko puta njene kuće je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, gdje je smješteno više od 300 štićenika iz cijele Bosne i Hercegovine. U instituciji radi 117 ljudi, kaže direktorica Nada Sušić Sijarčić.

"Sva ova dešavanja zaista utječu na normalno funkcioniranje ove ustanove", ističe na početku razgovora, dodajući da su štićenici vidno uznemireni zbog svega.

"Iako su to punoljetne osobe, nemoguće je svima profesionalno objasniti neke stvari, a oni pitaju svakog uposelnika, mene, bilo koga, što se dešava. Mi ne možemo dati odgovor na pitanja do kada će biti nešto. Svakodnevno ovdje radim i osjećam da se te redovne aktivnosti već pomalo smanjuju, a mi to ne želimo", kaže Sušić Sijarčić, dodajući da strahuju kako most koji ih povezuje s ostatkom ceste neće izdržati teret.

bakovici 0

"On je bio oštećen u poplavama i mi smo ga obnovili zajedno sa Šumarijom. To je nama jedina poveznica za ustanovu, tu je naš ulaz, magacini, sve ostale stvari, odlazak liječniku - sve ovisi od mosta. Ja nisam stručnjak, ali postavljam pitanje da li most može izdržati toliki teret prijevoza ako se nastave radovi?"

Predsjednik Mjesne zajednici Baković Vlado Kuliš objašnjava da je sve počelo 2011. godine. Tada su mještani dali saglasnost na istraživanje zlata, misleći, kako ističe Kuliš, da će se "sve odvijati prema zakonu".

"Godinu dana nakon toga, u Službenim novinama Srednjobosanskog kantona izlazi zaključak da je data saglasnost za istraživanje i eksploataciju, a mi smo dali saglasnost samo za istraživanje. Mi smo izgubili godinu dana samo za ispravak netočnih navoda objavljenih u Službenim novinama. Godine 2013. se potpisuje koncesioni ugovor, nas više nema u postupku i nitko nas više ništa ne pita", kaže Kuliš.

bakovici 2

Napominje da se nije ispoštovalo da udaljenost istraživanja od kuća bude 500 metara, a od izvora vode 1.000 metara. Dodaje da je kompanija dobila urbanističku saglasnost da koristi parcele u vlasništvu općine koje su odmah pored kuća. Mještani su zbog toga podigli tužbu, koja je odbačena na Kantonalnom sudu.

"Napravili su i veliku zgradu u brdu, koja nije odmaknuta od imanja, nema papire, i pored nje manja zgrada. Nama je tu prolaz zabranjen."

Marinko Bućo i Ilija Oroz, mještani Bakovića, vode nas do mjesta gdje su prije Drugog svjetskog rata zlato iskopavali Englezi. Prokopi još stoje, a žućkasta zemlja svjetluca. Objašnjavaju da se radi o piritu, mineralu sumpora za koji se često misli da je zlato. Prisjećaju se da su lipe koje su tu zasađene iste kao kada su oni bili djeca.

"Tu ne raste vegetacija, još su Englezi radili sve ručno. Bojimo se kako će tek biti kada ovi radnici završe", govore dok, idući još uz brdo, pokazuju šlaufe iz kojih više ne curi vodi te veliku zgradu koju je izgradila kompanija za radnike, gdje je pristup zabranjen.

"Jedan od zaključaka mještana, a bilo ih je 264 na sastanku, bio je da ljudi misle da se tu prevozi neki sumnjivi otpad i da se to radi pod okriljem noći", kaže Bućo.

Investitor negira optužbe mještana

Međutim, iz kompanije BBM demantiraju ovakve navode, dodajući da imaju sve potrebne dozvole. Za pripremu dokumentacije kako bi dobili odobrenja i koncesiju, kažu, uložili su milion eura.

"Mještani postavljaju eksere ispod guma kamiona, jednom su kamionu, koji je bio parkiran čak dva kilometra od istražnog prostora, na privatnom parkingu isjekli gume. Mjesta na kojem se skupljaju naši radnici posipaju svinjskim fekalijama i rade još mnoge slične provokacije. Paradoksalno je da policija i policajci Policijske stanice Fojnica, koji nam trebaju osigurati nesmetano i kontinuirano obavljanje istražnih radova na osnovu svih odobrenja i dozvola koje posjedujemo, protjeruju radnike iz mjesta Bakovići i prijete krivičnim prijavama", kaže Mirza Muratović iz kompanije BBM.

bakovici 1

Dodaje da i ostale optužbe građana nemaju osnova, jer, po koncesionom ugovoru, sva oštećenja na infrastrukturi ova kompanija je dužna nadoknaditi, ali do sada nije bilo takvih zahtjeva.

"Što se tiče cjevovoda za obezbjeđenje pitke vode pojedinih kuća u toku izrade pristupnih puteva, dolazilo je do oštećenja istih zbog nepoznavanja trase cjevovoda, za koje ne postoje nikakve općinske, niti bilo koje druge saglasnosti, bar ne u pismenoj formi", kaže Muratović, dodajući da je predviđeno da se u jednoj od faza radi 24 sata dnevno.

"Izvođenje istražnog bušenja se isključivo izvodi po odobrenom projektu detaljnih geoloških istraživanja i u skladu s odobrenjem federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije za izvođenje te vrste istražnih radova. Istražne bušotine se, također, nalaze u odobrenom istražnom prostoru i nije tačno da su u neposrednoj blizini njihovih kuća."

Kako kaže Muratović, u fazi istraživanja nemoguće je ugrožavati zdravlje lokalnog stanovništva, jer se, dodaje, ne upotrebljavaju nikakva hemijska sredstva ili druge štetne materije.

'Nije Fojnica Amerika'

S druge strane, načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura navodi da postoje problemi, ali da se oni mogu riješiti.

"To traje već pet godina. Mjesna zajednica i Općinsko vijeće dali su saglasnost na istraživanje zlata, a sve ostalo, koncesiju za istraživanja i dozvole, dala su nadležna kantonalna i federalna ministarstva. Ja ne vidim zakonsku mogućnost kao načelnik da obustavim istražne radnje koje obavlja kompanija BBM."

Prepričava da je proteklih dana u ovom mjestu veoma napeta atmosfera te da je čak spriječeno da između radnika i mještana dođe do konflikta. U Bakoviće je došao zajedno s predstavnicima ministarstva i inspekcijom, gdje su, kaže, ustanovili stvari na terenu i poslušali probleme mještana.

"Svako ministarstvo će dati mišljenje po pitanju ovoga. Mještani su mi prenijeli sve svoje probleme i to se da riješiti. Predstavnici Mjesne zajednice navode da je došlo do kojekakvih manipulacija, međutim, firma BBM tvrdi da ima kompletnu dokumentaciju vezano za koncesiju i nemamo zakonsku mogućnost da obustavimo radove kao što građani rade i traže."

bakovici 4

Na pitanje da li vjeruju da u brdima ima zlata, mještani Bakovića odgovaraju potvrdno, ali da to nije onako kako mnogi zamišljaju. Prisjećaju se priča starijih o tome kako je to izgledalo kada su Englezi iskopavali.

"Ima ovdje pirita i rude, nije to cijelo brdo u zlatu, nego žice. Mađari su uhvatili jednu zlatnu žicu. To vam je kao da je đavo nosio zlato u torbi, pa mu se rasipalo."

Većina mještana se slaže da im je potraga za plementim metalom donijela samo probleme, a ništa dobro.

"Nije Fojnica Amerika i nema ovdje neke zlatne groznice", kažu bez puno uzbuđenja, nastavljajući svoje svakodnevno obaveze.

Izvor: Al Jazeera

artinfo.ba | preuzeto s portala balkans.aljazeera.net

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.