S oznakom zaštićenog geografskog porijekla prvi u ovom dijelu BiH našao se u malobrojnom društvu odabranih
Agencija za sigurnost hrane BiH ovih je dana Udruženju poljoprivrednika općine Fojnice uručila oznaku zaštićenog geografskog porijekla (ZOGP) za jedan prehrambeni proizvod koji je svojom kvalitetom već osvojio nepca mnogih. U pitanju je „Fojnički krumpir“, koji zbog uzgoja u posebnim agroekološkim uvjetima fojničkog kraja ima poseban okus.
„Visok postotak suhe tvari daje mu kestenjastu strukturu i zato je posebno ukusan“, kaže nam Lamija Durić, predsjednica Udruženja poljoprivrednika Fojnice iza kojeg je vrlo zahtjev proces dobijanja zaštićene oznake geografskog porijekla. Završili su ga među prvima u BiH te su se našli u društvo odabranih zajedno s drugim prehrambenim proizvodima iznimne kvalitete, poput livanjskog sira ili bamije iz Brčkog. Kad je u pitanju regija središnje Bosne, procedura dobivanja oznake pokrenuta je i za Vlašićki sir. „Naravno da smo ponosni jer smo uspješno završili posao dobivanja oznake zaštićenog geografskog porijekla. To je veliko priznanje najprije našim proizvođačima. Oznakom koju smo dobili na dobitku su i potrošači koji će biti sigurni da je u pitanju proizvod iznimne kvalitete i okusa proizveden u Fojnici. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo da je poseban, sad će se sigurna sam za njega znati i u drugim dijelovima BiH, ali i izvan njeg što je dodatan poticaj razvoju proizvodnje fojničkog krumpira“, kazala nam je Lamija Durić, predsjednica Udruženja poljoprivrednika Fojnice. Spomenuto udruženje koje je reaktivirano prije dvije godine, okuplja 20-ak poljoprivrednih proizvođača s područja ove srednjobosanske općine.
Krumpir je namirnica visoke nutritivne vrijednosti. Onaj uzgojen u Fojnici u posebnim agroekološkim uvjetima povezanim s nadmorskom visinom te zemljištem povoljnih fizičko-kemijskih osobina, u svome sastavu ima između 17,7 i 20,02 posto suhe tvari te proteina između 2,25 i 2,28 posto. Uz tradiciju proizvodnje dugu više od dva stoljeća, Fojnica nudi proizvod koji je oznakom zaštićenog geografskog porijekla potvrdio svoju vrijednost i kvalitetu.
Pored autentičnosti i prepoznatljivosti fojničkog krumpira nas tržištu, ovom oznakom ujedno se čuva i tradicija i identitet regije te otvaraju nove mogućnosti razvoja poljoprivrede ali lokalne zajednice koja dobija novu kvalitetu u gastronomskoj i turističkoj ponudi.„Ovo nije samo priznanje jednom proizvodu, već cijeloj zajednici. Naš krumpir nije samo hrana, on je dio naše tradicije, naše priče i naše budućnosti“, istakli su iz Udruženja poljoprivrednika.
Fojnica se dobivanjem oznake zaštićenog geografskog porijekla za krumpir uvrstila među rijetke sredine u BiH koje su uspjele zaštiti svoj autentičan proizvod. BiH kad su u pitanju oznake zaštite kao i oznake zaštite geografskog porijekla značajno zaostaje za zemljama Europske unije gdje se broj takvih proizvoda mjeri tisućama, dok ih je u BiH svega nekoliko.
artinfo.ba