× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Bliži se Uskrs

uskrs-dijete.jpeg

ilustracija

Cvjetnica je iza nas, blagoslovom maslinovih grančica obilježili smo Isusov ulazak u Jeruzalem i naš ulazak u Veliki tjedan. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota dani su u kojima se kršćani pripremaju za najvažniji kršćanski blagdan - Uskrs, piše Večernji list BiH.

Nakon 40 dana korizme, vremena priprave, posta i odricanja, katolici spremno iščekuju dolazak Uskrsa, a vjerski običaji i tradicija u ovim danima su neizostavni. U različitim krajevima svijeta Uskrs se obilježava na drugačiji način i uz njega se vežu različite tradicije. Najvažniji običaj u Hrvata je obiteljski ručak na dan Uskrsa i bojenje pisanica. Simboli Uskrsa, osim jaja, još su vino, kruh, grančice masline ili palme, svijeće, pilići, zec, janje, križ i zvona. Iako su pisanice još pretkršćanski običaj, danas su one postale simbol Uskrsa. Simboliziraju proljetno buđenje prirode i novog života. One se tradicionalno daju na dar.

Običaji i mogućnosti

Pripreme u kući i oko nje traju cijeloga tjedna, čiste se kuće i okućnice, nabavlja se hrana, pripremaju kolači i boje jaja, sve mora biti spremno za Uskrs. Pred Uskrs na večernju misu ili na jutarnju na sam Uskrs nosi se jelo koje se blagoslivlja. Obično se nosi neka vrsta kruha, pogače ili peciva, jaja, sol. Blagoslov jela zahvala je na onome što imamo, što je Bog udijelio tu hranu s ostalim darovima. Na blagoslov se ne nosi mnogo hrane, tek toliko da ima po malo za doručak za svakog člana obitelji, kako bi se izbjeglo bacanje blagoslovljene hrane. Ove godine veliki broj bh. katolika na blagoslov će nositi malo hrane, ne toliko zbog tradicije koliko zbog poskupljenja. Zbog divljanja cijena predstojeći blagdani stajat će nas znatno više nego proteklih godina.

Za uskrsnu trpezu trebat će izdvojiti minimalno 20% više novca nego lani. Istina, bit Uskrsa i nije imati pun želudac, već puno srce, ali većina građana teško se odriče tradicije - za blagdane treba iznijeti na trpezu ono najbolje što si možemo priuštiti. Ovogodišnji Uskrs za mnoge obitelji bit će postan. Jaja, brašno, ulje, šećer, meso, mlijeko, voće, povrće... samo su neki od proizvoda neizostavnih na uskrsnoj trpezi, a čije su cijene vrtoglavo porasle. 

Fullscreen
(f)
 

Cijene mesnih proizvoda najviše su u posljednjih 10 godina. Ovisno o tome jesu li s farmi ili domaća, jaja stoje od 0,35 do čak 0,80 KM po komadu, za krupna bijela jaja idealna za bojenje. Uobičajena cijena im je od 0,35 do 0,50 KM za ona konzumna, s farmi. Domaća stoje 0,60 KM po komadu. Građani kažu kako su već naviknuli na cijene voća i povrća koje se mijenjaju svako malo. Jabuke na tržnici stoje 1,50 KM, naranče od 2 do 2,50 KM, a limun i kivi po 3 KM. Kilogram šampinjona je 8 KM, glamočki krumpir je 2,50, poriluk stoji 3 KM, mrkva 2 KM, dok je kilogram graha od 6 do 11 KM. Za kilogram rajčice treba izdvojiti 6 KM, patlidžana, tikvica i mladog luka, koji je neizostavni dio uskrsne trpeze, po 5 KM, dok 17 KM stoji kilogram oraha. Cikla košta od 1 do 2 KM, a crveni luk 3 KM. U BiH su na snazi i poskupljenja suhomesnatih proizvoda.

- Poskupjela je zamrznuta svinjetina koja ide za preradu, ali i svježe svinjsko meso iz uvoza. Unatrag nepuni mjesec suhomesnati proizvodi poskupjeli su za 20%, a od listopada za ukupno 60%. Poseban je problem nestašica svinjetine u Europi, što dodatno diže cijene tog mesa koje BiH uvozi, s obzirom na to da imamo sve manje stoke iz domaćeg uzgoja, pa je u padu i primarna proizvodnja mesa - kaže za Srpskainfo vlasnik Mesne industrije "Trivas" Prnjavor i član UO-a STK-a Nemanja Vasić. Prema njegovim riječima, za očekivati je i daljnja poskupljenja.

Slatkiši i darovi za djecu

Za uskrsne blagdane ne postoji tradicija darivanja kao za Božić, ali sve češće čujemo savjete što darovati za Uskrs. Na Uskrs se obično darivaju djeca, i to slatkišima i igračkama, dok se svima daju pisanice. Stoga će trebati manje novca za darove nego za Božić, ali ipak, djeci će ih trebati kupiti.

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Bliži se Uskrs

uskrs-dijete.jpeg

ilustracija

Cvjetnica je iza nas, blagoslovom maslinovih grančica obilježili smo Isusov ulazak u Jeruzalem i naš ulazak u Veliki tjedan. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota dani su u kojima se kršćani pripremaju za najvažniji kršćanski blagdan - Uskrs, piše Večernji list BiH.

Nakon 40 dana korizme, vremena priprave, posta i odricanja, katolici spremno iščekuju dolazak Uskrsa, a vjerski običaji i tradicija u ovim danima su neizostavni. U različitim krajevima svijeta Uskrs se obilježava na drugačiji način i uz njega se vežu različite tradicije. Najvažniji običaj u Hrvata je obiteljski ručak na dan Uskrsa i bojenje pisanica. Simboli Uskrsa, osim jaja, još su vino, kruh, grančice masline ili palme, svijeće, pilići, zec, janje, križ i zvona. Iako su pisanice još pretkršćanski običaj, danas su one postale simbol Uskrsa. Simboliziraju proljetno buđenje prirode i novog života. One se tradicionalno daju na dar.

Običaji i mogućnosti

Pripreme u kući i oko nje traju cijeloga tjedna, čiste se kuće i okućnice, nabavlja se hrana, pripremaju kolači i boje jaja, sve mora biti spremno za Uskrs. Pred Uskrs na večernju misu ili na jutarnju na sam Uskrs nosi se jelo koje se blagoslivlja. Obično se nosi neka vrsta kruha, pogače ili peciva, jaja, sol. Blagoslov jela zahvala je na onome što imamo, što je Bog udijelio tu hranu s ostalim darovima. Na blagoslov se ne nosi mnogo hrane, tek toliko da ima po malo za doručak za svakog člana obitelji, kako bi se izbjeglo bacanje blagoslovljene hrane. Ove godine veliki broj bh. katolika na blagoslov će nositi malo hrane, ne toliko zbog tradicije koliko zbog poskupljenja. Zbog divljanja cijena predstojeći blagdani stajat će nas znatno više nego proteklih godina.

Za uskrsnu trpezu trebat će izdvojiti minimalno 20% više novca nego lani. Istina, bit Uskrsa i nije imati pun želudac, već puno srce, ali većina građana teško se odriče tradicije - za blagdane treba iznijeti na trpezu ono najbolje što si možemo priuštiti. Ovogodišnji Uskrs za mnoge obitelji bit će postan. Jaja, brašno, ulje, šećer, meso, mlijeko, voće, povrće... samo su neki od proizvoda neizostavnih na uskrsnoj trpezi, a čije su cijene vrtoglavo porasle. 

Fullscreen
(f)
 

Cijene mesnih proizvoda najviše su u posljednjih 10 godina. Ovisno o tome jesu li s farmi ili domaća, jaja stoje od 0,35 do čak 0,80 KM po komadu, za krupna bijela jaja idealna za bojenje. Uobičajena cijena im je od 0,35 do 0,50 KM za ona konzumna, s farmi. Domaća stoje 0,60 KM po komadu. Građani kažu kako su već naviknuli na cijene voća i povrća koje se mijenjaju svako malo. Jabuke na tržnici stoje 1,50 KM, naranče od 2 do 2,50 KM, a limun i kivi po 3 KM. Kilogram šampinjona je 8 KM, glamočki krumpir je 2,50, poriluk stoji 3 KM, mrkva 2 KM, dok je kilogram graha od 6 do 11 KM. Za kilogram rajčice treba izdvojiti 6 KM, patlidžana, tikvica i mladog luka, koji je neizostavni dio uskrsne trpeze, po 5 KM, dok 17 KM stoji kilogram oraha. Cikla košta od 1 do 2 KM, a crveni luk 3 KM. U BiH su na snazi i poskupljenja suhomesnatih proizvoda.

- Poskupjela je zamrznuta svinjetina koja ide za preradu, ali i svježe svinjsko meso iz uvoza. Unatrag nepuni mjesec suhomesnati proizvodi poskupjeli su za 20%, a od listopada za ukupno 60%. Poseban je problem nestašica svinjetine u Europi, što dodatno diže cijene tog mesa koje BiH uvozi, s obzirom na to da imamo sve manje stoke iz domaćeg uzgoja, pa je u padu i primarna proizvodnja mesa - kaže za Srpskainfo vlasnik Mesne industrije "Trivas" Prnjavor i član UO-a STK-a Nemanja Vasić. Prema njegovim riječima, za očekivati je i daljnja poskupljenja.

Slatkiši i darovi za djecu

Za uskrsne blagdane ne postoji tradicija darivanja kao za Božić, ali sve češće čujemo savjete što darovati za Uskrs. Na Uskrs se obično darivaju djeca, i to slatkišima i igračkama, dok se svima daju pisanice. Stoga će trebati manje novca za darove nego za Božić, ali ipak, djeci će ih trebati kupiti.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više