× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Intervju za Kresevo.info

Kresevo-1_12.jpg

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj prije četiri dana uz suglasnost svih vijećnika, svih političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću, dakle jednoglasno, usvojen je Završni račun Općine Kreševo za 2022. godinu, koji pokazuje da je Općina Kreševo u 2022. godini zabilježila pozitivan poslovni rezultat. Također, proteklih dana u medijima je objavljena i informacija Federalnog Zavoda za planiranje razvoja, prema kojoj je Općina Kreševo ostvarila značajan skok na ljestvici razvijenih općina skokom od osam mjesta sa 31 na 23 mjesto,piše kresevo.info.

Obje ove informacije predstavljaju dobar povod za intervju portala Kresevo.info s načelnikom Renatom Pejakom.

Općina Kreševo je unatoč skromnom proračunu uspjela završiti godinu s pozitivnim poslovnim rezultatom, koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

Pozitivan rezultat poslovanja je rezultat racionalnog i dobrog planiranja, te odgovornog trošenja proračunskih sredstava. Općina Kreševo ima jedan od najmanjih proračuna u Bosni i Hercegovini i to nas obvezuje na maksimalno racionalno ponašanje u potrošnji sredstava. Zbog toga štedimo na mnogim stvarima, a pored ostalog i na organizacijskoj strukturi odnosno broju službi i broju uposlenih. Ovakvim pristupom, unatoč skromnom proračunu, ipak se uspijevaju financirati sve osnovne potrebe građana, a dodatna sredstva se osiguravaju s viših razina vlasti kandidiranjem projekata, u čemu imamo punu potporu naših dužnosnika na svim razinama vlasti. Bez ovih sredstava Općina ne bi bila u mogućnosti financirati brojne potrebe građana.

U protekloj godini su putem projekata financiranih s viših razina vlasti, pored ostalog, financirani Dječji vrtić „Radost“, gdje smo proširili kapacitet i mogu bez zadrške reći, dobili jedan od najboljih vrtića u državi. Konkretno, ovaj projekt je urađen i uz pomoć Ureda za Hrvate izvan RH. Što se tiče projekata financiranih s razine Federacije BiH, završili smo veliki projekt rekonstrukcije „stare regionale“ kroz Polje. Također, i sami možete vidjeti radove na našem poslovnom inkubatoru u Industrijskoj zoni koji je financiran od strane Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta. 

Niz manjih projekata, rekonstrukcija cesta, manjih vodozahvata i drugih projekata financiran je sa županijske razine. Moram reći da ovakav odgovoran pristup i naši uspjesi ne odgovaraju svima, pa su se u zadnje vrijeme bile pojavile smišljene lažne informacije o velikim propustima u poslovanju Općine, koje su u neke medije plasirali „izvori“ iz naše općine, s ciljem diskreditiranja pojedinaca, ali i ugleda same Općine. Sada kada su se sami otkrili širitelji ovih lažnih informacija, svima je postalo jasno zbog čega su to radili, te smo pojedinačno podnijeli tužbe s ciljem da zaštitimo osobni dignitet ali i dignitet naše Općine. Možemo prihvatiti argumentirane kritike na naš rad ali širenje lažnih informacija ili njihovo iskrivljavanje ili namjerno pogrešno interpretiranje s ciljem diskreditiranja pojedinaca - ne možemo.

Moram naglasiti da se niz socijalnih mjera kao što je pomoć mladima nastavlja pružati i u 2023. godini. Pomažemo praktički mlade od rođenja - naknada za prvorođeno dijete iznosi 500 KM, drugo 750 KM, a treće i svako naredno 1000 KM. Nastavljamo pomagati neuposlenim porodiljama, sufinanciramo mlade bračne parove za stambeno zbrinjavanje, rad dječjeg vrtića, osigurali smo besplatne radne bilježnice i vježbenice za sve osnovce, sufinanciramo prijevoz učenika koji se školuju izvan Kreševa, stipendiramo sve redovite studente. Od ove godine podržavamo deficitarna zanimanja na način da osiguravamo stipendije za studente medicine u iznosu od 500 KM mjesečno.

Pejak.jpg

Koji su važni projekti planirani u ovoj godini?

U ovoj godini krećemo sa realizacijom izgradnje nove ceste, potpornih zidova i kanalizacijom prema  selu Vrancima. Ovi projekti se financiraju iz sredstava donacije našeg sugrađanina, pokojnog Ive Medića. Ovo je veliki i kompleksan projekt, posebno zbog „utega“ koji nosimo, da su naši Vranci i najljepše selo u BiH, službeno proglašeni od USAID-a. Potrebno je mnogo energije da se taj balans ne naruši i da novi radovi doprinesu tome, zbog toga, cijeli tim stručnih osoba radi na ovom projektu.

Osiguran su sredstva za asfaltiranje ceste od Blinja do Vagnja. Nastavljamo s izgradnjom Poslovnog inkubatora u Resniku radi pružanja potpore zainteresiranim osobama da realiziraju svoje poslovne ideje. Započinjemo radove na proširenju Doma zdravlja Kreševo kako bi naši sugrađani imali niz usluga zbog kojih su dosada morali odlaziti izvan Kreševa.

Najvažniji projekt koji započinjemo je potpuno nova, proširena prometnica sa nogostupima od Tomića do Troske. Trenutno se radi na rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, a nadam se u ovoj godini i realizaciji ovog za Kreševo najvažnijeg projekta. Zahvaljujući osiguranim sredstvima s razine Federacije u iznosu od 4 milijuna KM regionalni pravac R443 kroz našu općinu zasjat će u novom ruhu. Također, u planu su još brojne druge aktivnosti i projekti kojima će se infrastruktura na području naše općine.

Velike planove imamo i na području turizma, gdje su određeni projekti već započeti i koji je, po mom mišljenju, „školski primjer“ sinergije općinskih vlasti i gospodarstva. Prve znakove ovog projekta ćete moći vidjeti u skorijem vremenu s otvaranjem turističkog ureda i nadam se skorom rješavanju potrebitih suglasnosti i dozvola za radove na Bedemu radi obnove kraljevskog grada koji je veliki potencijal za razvoj turizma.

Pored ulaganja u infrastrukturu, vidljiva su i ulaganja privatnog sektora što je sve zajedno rezultiralo i velikim skokom Općine na ljestvici razvijenih Općina, o čemu smo pisali prethodnih dana. Šta nas očekuje na planu ulaganja privatnog sektora?

Općina ne može otvarati poduzeća, ali itekako može pomoći privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta stvaranjem pozitivne poslovne klime. Naš dosadašnji rad se potvrdio i značajnim skokom na ljestvici razvijenosti Općina u BiH, što je potvrda našeg rada i naših nastojanja da uvjete života i rada u našoj općini dovedemo na što višu razinu.

U pogledu privatnih ulaganja dogovorena su ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta od kojih bih posebno istaknuo gradnju velikog proizvodnoga pogona austrijskog investitora u PZ Resnik za proizvodnju i sklapanje plastičnih komponenti koje se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Gradi se proizvodna hala površine 9000 m2 i time se otvara prilika za oko 50 radnih mjesta. Investicija je vrijedna preko 30 milijuna eura.

Velika investicija domaćeg investitora EPS Laštro je privedena kraju i još nam preostaje svečano otvorenje novoizgrađenih proizvodnih pogona na površini 5000 m2 krajem travnja ove godine. Time će Kreševo dobiti jednu od najsuvremenijih tvornica ekspandiranog polistirena tj. stiropora. 

Izgrađen je još jedan novi gospodarski objekt u našoj poslovnoj zoni investitora Ketti d.o.o. iz Sarajeva.

Ono što me osobno raduje jest interes za izgradnju objekta u Kreševu firme iz oblasti IT sektora. Možete samo pretpostaviti kakav je izazov osigurati potrebnu infrastrukturu takvim kompanijama, ali izazovi nas uvijek raduju, i tu smo da ih rješavamo.

Očekujemo gradnju solarne elektrane snage 1,5 MW investitora ADRIALE LIVING, a u najavi je i gradnja nešto manje solarne elektrane snage 1 MW drugog našeg poduzetnika. Ulaganja u obnovljive izvore energije zasnovane na iskorištavanju energije sunca me raduju iz više razloga. Dakle, Općina će i u ovoj godini biti veliko gradilište kada je u pitanju javni, ali i realni sektor. 

Jedno od čestih pitanja koje se nameće jeste i pitanje naplate koncesija koje bi značajno popunilo proračun i tako omogućilo dodatna ulaganja u infrastrukturu. Što se može učiniti po ovom pitanju?

Nadležnost za naplatu koncesija ima županija i zbog toga je općina u tom smislu prilično nemoćna, iako općinskog vijeće daje suglasnost za eksploataciju rudnih bogatstava. Ipak Općina Kreševo čini ono što može, a to je da uredno vodi evidencije dugovanja i naplate za poduzeća koja koriste naše prirodne resurse i nastoji vršiti pritisak prema županijskoj vladi da poduzmu potrebne mjere s ciljem naplate potraživanja. Koncesija nije samo prihod općine nego i županije jer se naknada za koncesiju dijeli u omjeru 60% općini i 40% županiji. Koncesije jednostavno ne bi smjele ostati nenaplaćene. Prošlogodišnji projekt asfaltiranja jedne dionice lokalne ceste prema naseljenom mjestu Pirin pokazuje da su se pokrenule aktivnosti jer je kompletan projekt financiran iz koncesijskih sredstava.

Istaknuo bih da skoro svi naši koncesionari vodnih resursa pravovremeno ispunjavaju sve odnose iz partnerskog odnosa i sa Općinom Kreševo i sa ŽSB. Međutim, to nije baš slučaj sa koncesionarima rudnih resursa koji su od Općinskog vijeća dobili potrebitu suglasnost za eksploataciju rudnih resursa i zbog toga ovim putem apeliram na sve firme da poštuju odredbe Ugovora o koncesiji.

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Intervju za Kresevo.info

Kresevo-1_12.jpg

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj prije četiri dana uz suglasnost svih vijećnika, svih političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću, dakle jednoglasno, usvojen je Završni račun Općine Kreševo za 2022. godinu, koji pokazuje da je Općina Kreševo u 2022. godini zabilježila pozitivan poslovni rezultat. Također, proteklih dana u medijima je objavljena i informacija Federalnog Zavoda za planiranje razvoja, prema kojoj je Općina Kreševo ostvarila značajan skok na ljestvici razvijenih općina skokom od osam mjesta sa 31 na 23 mjesto,piše kresevo.info.

Obje ove informacije predstavljaju dobar povod za intervju portala Kresevo.info s načelnikom Renatom Pejakom.

Općina Kreševo je unatoč skromnom proračunu uspjela završiti godinu s pozitivnim poslovnim rezultatom, koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

Pozitivan rezultat poslovanja je rezultat racionalnog i dobrog planiranja, te odgovornog trošenja proračunskih sredstava. Općina Kreševo ima jedan od najmanjih proračuna u Bosni i Hercegovini i to nas obvezuje na maksimalno racionalno ponašanje u potrošnji sredstava. Zbog toga štedimo na mnogim stvarima, a pored ostalog i na organizacijskoj strukturi odnosno broju službi i broju uposlenih. Ovakvim pristupom, unatoč skromnom proračunu, ipak se uspijevaju financirati sve osnovne potrebe građana, a dodatna sredstva se osiguravaju s viših razina vlasti kandidiranjem projekata, u čemu imamo punu potporu naših dužnosnika na svim razinama vlasti. Bez ovih sredstava Općina ne bi bila u mogućnosti financirati brojne potrebe građana.

U protekloj godini su putem projekata financiranih s viših razina vlasti, pored ostalog, financirani Dječji vrtić „Radost“, gdje smo proširili kapacitet i mogu bez zadrške reći, dobili jedan od najboljih vrtića u državi. Konkretno, ovaj projekt je urađen i uz pomoć Ureda za Hrvate izvan RH. Što se tiče projekata financiranih s razine Federacije BiH, završili smo veliki projekt rekonstrukcije „stare regionale“ kroz Polje. Također, i sami možete vidjeti radove na našem poslovnom inkubatoru u Industrijskoj zoni koji je financiran od strane Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta. 

Niz manjih projekata, rekonstrukcija cesta, manjih vodozahvata i drugih projekata financiran je sa županijske razine. Moram reći da ovakav odgovoran pristup i naši uspjesi ne odgovaraju svima, pa su se u zadnje vrijeme bile pojavile smišljene lažne informacije o velikim propustima u poslovanju Općine, koje su u neke medije plasirali „izvori“ iz naše općine, s ciljem diskreditiranja pojedinaca, ali i ugleda same Općine. Sada kada su se sami otkrili širitelji ovih lažnih informacija, svima je postalo jasno zbog čega su to radili, te smo pojedinačno podnijeli tužbe s ciljem da zaštitimo osobni dignitet ali i dignitet naše Općine. Možemo prihvatiti argumentirane kritike na naš rad ali širenje lažnih informacija ili njihovo iskrivljavanje ili namjerno pogrešno interpretiranje s ciljem diskreditiranja pojedinaca - ne možemo.

Moram naglasiti da se niz socijalnih mjera kao što je pomoć mladima nastavlja pružati i u 2023. godini. Pomažemo praktički mlade od rođenja - naknada za prvorođeno dijete iznosi 500 KM, drugo 750 KM, a treće i svako naredno 1000 KM. Nastavljamo pomagati neuposlenim porodiljama, sufinanciramo mlade bračne parove za stambeno zbrinjavanje, rad dječjeg vrtića, osigurali smo besplatne radne bilježnice i vježbenice za sve osnovce, sufinanciramo prijevoz učenika koji se školuju izvan Kreševa, stipendiramo sve redovite studente. Od ove godine podržavamo deficitarna zanimanja na način da osiguravamo stipendije za studente medicine u iznosu od 500 KM mjesečno.

Pejak.jpg

Koji su važni projekti planirani u ovoj godini?

U ovoj godini krećemo sa realizacijom izgradnje nove ceste, potpornih zidova i kanalizacijom prema  selu Vrancima. Ovi projekti se financiraju iz sredstava donacije našeg sugrađanina, pokojnog Ive Medića. Ovo je veliki i kompleksan projekt, posebno zbog „utega“ koji nosimo, da su naši Vranci i najljepše selo u BiH, službeno proglašeni od USAID-a. Potrebno je mnogo energije da se taj balans ne naruši i da novi radovi doprinesu tome, zbog toga, cijeli tim stručnih osoba radi na ovom projektu.

Osiguran su sredstva za asfaltiranje ceste od Blinja do Vagnja. Nastavljamo s izgradnjom Poslovnog inkubatora u Resniku radi pružanja potpore zainteresiranim osobama da realiziraju svoje poslovne ideje. Započinjemo radove na proširenju Doma zdravlja Kreševo kako bi naši sugrađani imali niz usluga zbog kojih su dosada morali odlaziti izvan Kreševa.

Najvažniji projekt koji započinjemo je potpuno nova, proširena prometnica sa nogostupima od Tomića do Troske. Trenutno se radi na rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, a nadam se u ovoj godini i realizaciji ovog za Kreševo najvažnijeg projekta. Zahvaljujući osiguranim sredstvima s razine Federacije u iznosu od 4 milijuna KM regionalni pravac R443 kroz našu općinu zasjat će u novom ruhu. Također, u planu su još brojne druge aktivnosti i projekti kojima će se infrastruktura na području naše općine.

Velike planove imamo i na području turizma, gdje su određeni projekti već započeti i koji je, po mom mišljenju, „školski primjer“ sinergije općinskih vlasti i gospodarstva. Prve znakove ovog projekta ćete moći vidjeti u skorijem vremenu s otvaranjem turističkog ureda i nadam se skorom rješavanju potrebitih suglasnosti i dozvola za radove na Bedemu radi obnove kraljevskog grada koji je veliki potencijal za razvoj turizma.

Pored ulaganja u infrastrukturu, vidljiva su i ulaganja privatnog sektora što je sve zajedno rezultiralo i velikim skokom Općine na ljestvici razvijenih Općina, o čemu smo pisali prethodnih dana. Šta nas očekuje na planu ulaganja privatnog sektora?

Općina ne može otvarati poduzeća, ali itekako može pomoći privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta stvaranjem pozitivne poslovne klime. Naš dosadašnji rad se potvrdio i značajnim skokom na ljestvici razvijenosti Općina u BiH, što je potvrda našeg rada i naših nastojanja da uvjete života i rada u našoj općini dovedemo na što višu razinu.

U pogledu privatnih ulaganja dogovorena su ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta od kojih bih posebno istaknuo gradnju velikog proizvodnoga pogona austrijskog investitora u PZ Resnik za proizvodnju i sklapanje plastičnih komponenti koje se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Gradi se proizvodna hala površine 9000 m2 i time se otvara prilika za oko 50 radnih mjesta. Investicija je vrijedna preko 30 milijuna eura.

Velika investicija domaćeg investitora EPS Laštro je privedena kraju i još nam preostaje svečano otvorenje novoizgrađenih proizvodnih pogona na površini 5000 m2 krajem travnja ove godine. Time će Kreševo dobiti jednu od najsuvremenijih tvornica ekspandiranog polistirena tj. stiropora. 

Izgrađen je još jedan novi gospodarski objekt u našoj poslovnoj zoni investitora Ketti d.o.o. iz Sarajeva.

Ono što me osobno raduje jest interes za izgradnju objekta u Kreševu firme iz oblasti IT sektora. Možete samo pretpostaviti kakav je izazov osigurati potrebnu infrastrukturu takvim kompanijama, ali izazovi nas uvijek raduju, i tu smo da ih rješavamo.

Očekujemo gradnju solarne elektrane snage 1,5 MW investitora ADRIALE LIVING, a u najavi je i gradnja nešto manje solarne elektrane snage 1 MW drugog našeg poduzetnika. Ulaganja u obnovljive izvore energije zasnovane na iskorištavanju energije sunca me raduju iz više razloga. Dakle, Općina će i u ovoj godini biti veliko gradilište kada je u pitanju javni, ali i realni sektor. 

Jedno od čestih pitanja koje se nameće jeste i pitanje naplate koncesija koje bi značajno popunilo proračun i tako omogućilo dodatna ulaganja u infrastrukturu. Što se može učiniti po ovom pitanju?

Nadležnost za naplatu koncesija ima županija i zbog toga je općina u tom smislu prilično nemoćna, iako općinskog vijeće daje suglasnost za eksploataciju rudnih bogatstava. Ipak Općina Kreševo čini ono što može, a to je da uredno vodi evidencije dugovanja i naplate za poduzeća koja koriste naše prirodne resurse i nastoji vršiti pritisak prema županijskoj vladi da poduzmu potrebne mjere s ciljem naplate potraživanja. Koncesija nije samo prihod općine nego i županije jer se naknada za koncesiju dijeli u omjeru 60% općini i 40% županiji. Koncesije jednostavno ne bi smjele ostati nenaplaćene. Prošlogodišnji projekt asfaltiranja jedne dionice lokalne ceste prema naseljenom mjestu Pirin pokazuje da su se pokrenule aktivnosti jer je kompletan projekt financiran iz koncesijskih sredstava.

Istaknuo bih da skoro svi naši koncesionari vodnih resursa pravovremeno ispunjavaju sve odnose iz partnerskog odnosa i sa Općinom Kreševo i sa ŽSB. Međutim, to nije baš slučaj sa koncesionarima rudnih resursa koji su od Općinskog vijeća dobili potrebitu suglasnost za eksploataciju rudnih resursa i zbog toga ovim putem apeliram na sve firme da poštuju odredbe Ugovora o koncesiji.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.